Scurt istoric Schitul Darvari

                                              

Scurt istoric Schitul Darvari

 

Istoria locului nu este foarte lunga. Schitul, in forma pe care o vedem acum, a fost redeschis in 1996, datorita hotararii Prea Fericitului Teoctist, dupa ce a parcurs mai multe episoade de la momentul ctitoriei propriu-zise, in 1834. Familia Darvari construise pe micul teren cumparat in spatele bisericii "Icoana", pe propria cheltuiala, un loc de reculegere si rugaciune pentru familie, o bisericuta de lemn, fara turla, cateva chilii si un zid gros care sa protejeze spatiul, mai apoi insufletit de calugaritele aduse de la manastirile Pasarea si Ciorogarla.

 

 

Istoria asezamentului a fost insa tulburata de legea secularizarii averilor mnastiresti, data sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, mai exact in 1864. Manastirea a fost inchisa, chiar calugaritele au revenit la cele doua manastiri de la care plecasera.

Iar in perioada 1869-1959, schitul a functionat doar ca adapost pentru calugarii prodromiti, veniti sa stranga ajutoare. Aceastia aveau doar dreptul de a locui in chilii si de a oficia slujbe, obtinut la cererea Schimonahului Isaia al Schitului Romanesc "Prodromul" de la Muntele Athos. Biserica de azi pastreaza doua daruri de la Muntele Athos: o copie a icoanei Maicii Domnului, "Prodromita", pictata chiar la Athos in 1922, si o icoana infatisandu-l pe Sfantul Nicolae. Varsta catapetesmei este remarcabil mai inaintata: in jur de 300 de ani. A fost adusa, impreuna cu icoanele vechi ce se disting si acum, de familia Darvari de la Biserica Slaveni-Olt.

In acesti 90 de ani, constructia initiala nu a ramas neschimbata. In 1894 a fost refacuta la initiativa epitropului Nicolae Darvari, adaugandu-i-se o turla. Iar la jumatatea anilor '30 vechii constructii i-a luat locul un edificiu nou, in stilul brancovenesc-oltenesc pe care il vedem azi.

Si a urmat, desigur, actiunea destructiva a regimului comunist, care a inchis schitul in 1959, transformandu-l intr-o filiala a Bisericii Icoanei si trimitand cei 13 calugari impreuna cu staretul la Manastirea Cernica.

Dupa decembrie 1989 a avut loc renasterea. Pictura interioara a fost restaurata, de Parintele Sofian, staretul manastirii Antim, in 1993. Iar schitul a fost redeschis in 1996 si complexul s-a dezvoltat prin renovarea chiliilor si refacerea clopotnitei, iar astazi se poate considera tanar.