unul din cele mai misterioase (si secrete?) documente ale omenirii
comentat de Andrei Vartic

Home

Intro in filele comentate  / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 /

BACK TO FORUM

Alex. STAN (Elvetia) 8 iulie, 2002

Domnule Vartic,
iata ceea ce cunosc eu, in acest moment, despre "Codex Rohonczy".

Din textul scris de domnul Napoleon Savescu : ---citat din www.dacia.org : Codex Rohonczy, o cronica daco-romaneasca, insumand 448 pagini, scrisa in limba romana arhaica, "latina vulgara"cu alfabet geto-dac. Pe fiecare pagina se afla scrise circa 9-14 randuri. In text sunt intercalate 86* de miniaturi executate cu pana, care prezinta diferite scene laice si religioase. Directia scrierii este de la dreapta la stanga si textul se citeste de jos in sus. Descoperim ca in bisericele vechi, daco-romanesti, cultul ortodox se exercita in limba "latina vulgara", chiar pina in secolele XII-XIII, cand s-a trecut la oficierea cultului in limbile greaca si slavona. Codexul cuprinde mai multe texte, ca Juramantul tinerilor vlahi, diferite discursuri rostite in fata ostasilor vlahi inaintea luptelor cu migratorii pecenegi, cumani, unguri, o Cronica privind viata voievodului Vlad, care a condos Vlahia intre anii 1046-1091, Imnul victoriei vlahilor, condusi de Vlad asupra pecenegilor, insotit de note musicale etc.

--- Totodata eu doresc mult sa-l pot citi, sa fiu imformat. Sa luam numai un exemplu : Dobrogea, parte a Daciei Pontice, din Antichitate. Cea mai mare parte a denumirilor riurilor, a oraselor si a satelor, sint acum, 2002, de origine turca sau slava; putine au mai pastrat inca, denumirile vechi, ale Getilor autohtoni. Ca de exemplu, riul Casimcea, Podisul Casienilor, Podisul Casimcei etc. Atit Rusia cit si Turcia au avut politica de stergere a denumirilor de origine rom^neasca, daca, geta si inlocuirea acestora cu denumiri rusesti, turce. Vezi, Harta rom^nia 1938, editata de "Oeuvre S. Jean Cassien". Rusia continua si astazi, cu concursul politicienilor de la Bucuresti. Alte exemple : - Un sat din mijlocul Dobrogei, se numeste Slava Rusa ! - "Repedea", denumire daca sau carpa, deci rom^neasca a fost inlocuita cu Bistrita, de catre rusi. Taranii batrini din Valea Repedei si astazi spun apa "Repedea" si nu asa cum autoritatile rom^nesti o numesc astazi ! Virgil Gheorghiu a scris in detaliu, despre toate denumirile vechi, dace, carpe, din Nordul Moldovei, schimbate cu nume rusificate, de catre autoritatile comuniste de la Bucuresti. - Numele de Dobrogea este de origine turca si nu vine din Limba latina, limba de origine a dacilor, a getilor, stramosii nostri, ai rom^nilor. - in "rom^nia Libera" de astazi, puteti citi un articol in care scitii sint citati ca fiind stramosii nostri, alaturi de daci si de geti !? etc. - Satul "Rusii Munti", in Ardeal etc etc.

Sensibilitatea noastra, a rom^nolor din strainatate, este mult mai mare la rusificarea sau la "slavonizare", cum o numeste BOR, a Limbii rom^ne moderne. Este necesara o schimbare importanta in Rom^nia, in Basarabia, in Bucovina, Herta. Si treptat, treptat se va face. Tinara generatie de preoti formati de catre BOR, nu prea cunosc Istoria Rom^niei, ea nu le aduce banii, dolarii puterii desarte; cititi ceea ce face Teodosie la Constanta si prietenul lui, de la Giurgiu. La fel, politicienii rom^ni de astazi (neocomuniti mascati in democrati, in patrioti, fosti securisti) sint la fel de corupti, ignoranti si dezinteresati in Cultura rom^niei, la fel ca si acesti noi preoti citati, discipoli ai lui Teoctist. La virsta de acum a lui Teodosie, Teoctist primea cadouri de la URSS, masini Pobeda !... Exemple de preoti ortodcsi corupti, posesri ai stampilei BOR, aici in Elvetia si in Europa Occidentala, sint mai multe decit de preoti cinstiti, respectati si cautati de catre rom^nii credinciosi. Dar acestia din urma exista si noi ii stim, ii respectam si sustinem. Toti ceilalti alearga dupa bani si in aceasta cursa ei vind tot, rom^nia, spiritul rom^nesc, rudele lor, inclusiv pe ei insisi; dar ei au barbile parfumate, burtile mari si pline, ochii ageri ... si utilizeaza termeni slavoni.

Publicati "Codex Rohonczy", domnule Vartic. Eu va sustin si va voi sustine. Pe cit ar putea parea de curios, ciudat, toate cele de mai sus, atit de diferite ca subiecte, la prima vedere, s-ar putea sa aiba legatura directa cu ... "Codex Rohonczy" ..., sau mai bine zis, cu necunoasterea lui. Si totusi se poate face ceva constructiv in rom^nia. Renasterea Rom^niei se va face. Sa continuam cu tenacitate, cu credinta, cu modestie. Sa aveti sufletul usor si constiinta de rom^n, impacata. Alex. Stan

*
(nota redactiei)
In "Codex" sunt 87 de miniaturi, iar numarul rindurilor intr-o fila variaza de la 8 la 14 atunci cind pe fila nu se afla o miniatura. Exista file complectamente fara text, doar cu miniatura.

 

Designed by john2000. © 2002. All rights reserved by authors