unul din cele mai misterioase (si secrete?) documente ale omenirii
comentat de Andrei Vartic

file comentate: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 

Original Codex Rohonczi

comentarii la cele 87 de miniaturi


  Introducere atenta la Codex Rohonczi

  Codex Rahonczi este un document (probabil sud-est european) medieval, legat cu piele, care contine 448 de file cu dimensiunile 10x12 cm,  scrise cu un alfabet necunoscut care utilizeazaza peste 150 de semne, unele aflate in uz la timpul scrierii Codexului, altele mult mai vechi. El contine 87 de miniaturi ce ilustreaza informatia depozitata in document.

  Hirtia pe care a fost scrisa Codexul Rahonczi a fost fabricata pe la 1530-1540 in nordul Italiei (Briquet, Franta) .

  Documentul se pastreaza la Biblioteca Academiei Ungare la cota A 1. 173/II si a fost descoperit in biblioteca grofului Batthyany Gusztav, daruita in anul 1838 Academiei de Stiinte a Ungariei.

  A fost cercetat de mai multi oameni de stiinta din Europa, dar nu a putut fi citit. Julg Bernat (Germania) a precizat ca numarul semnelor utilizate la scrierea Codexului este de 10 ori mai mare decit numarul literelor din alfabetele existente. Fejerpataki Laszlo scria la 1878 ca acest Codex este un fals. Nemeti Kalman a incercat o sistematizare a semnelor folosite in Codex. Preotul misionar Vajda Josef scria despre Codex: "Se gaseste in Arhivele Academiei de Stiinte a Ungariei o carte extrem de secreta - Codexul Rahonczi. Acest Codex este scris cu o scriere secreta pe care nimeni nu a reusit s-o descifreze pina acum...". Otto Gyurk (1970) crede ca e vorba de o scriere care utiliza cifre.

  Cercetatoare Viorica Enachiuc (Romania) a publicat recent un volum masiv (Rohonczi Codex , Alcor Edimpex, Bucuresti, 2002, 831 p.) cu "descrierea, transcrierea si traducerea" acestui document enigmatic. Ea sustine ca este vorba de un text scris cu litere daco-vlahe care ne relateaza in latina vulgara evenimente din secolele XI-XII ce au avut loc in statul blak (valah), condus de Vlad si de mitropolitii sai Sova Trasiu, Niles si Timarion. In opinia dnei Viorica Enachiuc texul a fost scris de jos in sus si de la dreapta la stinga si contine chiar si notele unui imn al tinerilor vlahi. Asemanarea uluitoare a multor semne folosite de autorul (autorii) Codexului Rononczi cu cele folosie de daci si chiar de puratatorii culturii Carla-Mare (aprox. 1500 BC), localizata pe Dunare, in jurul Portilor de Fier, da multe sanse de succes ipotezei daco-vlahe a dnei Enachiuc.

  Totusi trebuie sa subliniem ca subiectul celor 87 de miniaturi nu este unul razboinic, cum traduce dna Enachiuc, ci initiatic. Eroul central si celelalte personage (unele purtind aripi si chiar zburind) se inchina Soarelui,

  Crucii,  Crucii ariene si pelasgice, Semilunei, altor insemne sacre ale omenirii, isi trasmit potiruri si alte insemne religioase sau intiatice, se roaga pentru oameni morti sau bolnavi,

  urca pe un Munte Sfint, trec fluvii sacre,

  poarta ca si Isus Cristos cruci (si chiar cununi de spini)

  si alte insemne religioase, sint sacrificati sau crucificati, oficiaza servicii religioase in temple polivalente.

                                                    

  Si aritectura edificiilor de cult din miniaturi ne vorbeste mai repede de faptul ca Codexul a fost scris si pictat cam in timpul cind a fost preparata hirtia, adica pe la 1530-1540 si nu pe la 1100. Analiza atenta a arhitecturii si a semnelor grafice folosite pentru scriere sustine ipoteza dnei Enachiuc in sensul ca documentul Rohonczi ar fi de origine medievala rom^neasca, mai repede moldoveneasca, judecind dupa biserica de pe fila 170.

  Cit priveste originea daco-vlaha sau, mai corect, carpato-dunareana, a scrierii este vizibil ca o multime de semne din Codex Rohonczi sunt cu adevarat de origine carpato-dunareana, unele foarte vechi, altele mai noi, unele noi de tot, dar nu mai noi de 1540. Analiza atenta a acestor semne demonstreaza ca alfabetul folosit de scriitorul (scriitorii) Codexului Rohonczi imbina scrierea fonemica (un semn - un fonem) cu cea silabica si ieroglifica. Cele 9 pagini prezentate de noi in aceasta mica introducere (atenta) la Codex Rohonczi vor lamuri mai bine cele sustinute mai sus.  O prima ipoteza despre felul cum poate fi citit corect Rohonczi Codex se poate urmari in comentariul nostru de pe fila_text.

  Dupa mai multe  "lecturi" ale miniaturilor noi am ajuns la concluzia ca subiectul Codexului este un pelerinaj initiatic, realizat (nu cumva in vis?) de un episcop (?) sau alt initiat rom^n din evul mediu. Care e sopul acestui pelerinaj?  Poate unirea  tuturor religiilor de pe pamint, poate confirmarea unitatii tuturor religiilor, poate intilnirea eroului cu zeii sau, de ce nu, poate rostul acestui pelerinaj era unul de tip evanghelic. Noi am mai scris in alta parte ca aparitia marelui complex de manastiri ortodoxe din nordul carpatic al Moldovei medievale poate fi lamurit pornind de la cucerirea Constantinopolului de catre turci in 1453. Posibilitatea distrugerii de catre ei a centrului sacru ortodox de pe muntele Athos a putut naste ideea constructiei unui alt centru spiritual ortodox, de rezerva, in nordul muntos al Moldovei. Asa s-ar putea lamuri si aparitia investitilor uriase, care au dat viteza uluitoare cu care s-au construit si infrumusetat manastirile moldovenesti in acei ani, si frumusetea lor arhitectonica, si pictarea lor originala in exterior, si dotarea lor "universitara" cu o multime de calugari si oameni laici deosebit de culti si de talentati. Unii din ei, cu siguranta, ar fi putut crea Codexul...

  Pe acest site va fi publicat integral, in cel mai apropiat timp,  textul original al lui Rohonczi Codex pentru a permite tuturor cercetatorilor sa aiba o viziune proprie asupra acestui document enigmatic si sa poata sa incerce efectiv o descifrare. Recomandam tuturor sa inceapa lectura cu paginile noastre de introducere pentru a se familiariza mai lesne si cu tehnicile de scris, si cu cele cu care a fost pictat Codexul. Tot aici vor fi publicate toate noutatile  si ipotezele care vor surveni in descifrare.

  7 iulie, 2002
  Chisinau

Designed by john2000. © 2002. All rights reserved by authors