Institutul Civilizatiei Dacice & Dacia Revival Ineternational                          Intrebarea cu privire la paleoinformatica


1. Limite de timp si de spatiu

Mai multi ani in urma, fiind  constrins de limitele de atunci la un fel anumit de habitat stiintific, autorul acestui articol a observat ca pe mai multe picturi geometrice din paleoliticul superior (era vorba de tripletul de serpi de la Mal'ta, Siberia, Rusia, de unele structuri de linii de la Mezin, Ucraina si Cuina Turcului, Romania) apar paradoxale legitati matematice care unesc operational cifra 3 cu cifra 6 si 9, dar si cu o multime de motive legate de cifra 9 care se regasesc in miturile, basmele si legendele multor popoare (trimitem cititorul acestor rinduri macar la cele rom^nesti cu "…peste 9 mari si 9 tari…", "…9 mesteri mari, calfe si zidari…", "…la cele 9 manastiri…") (Vartic, XVI - XIX, 1974 - 1997).


{Fig. 1 - Statiuni paleolitice din zona carpato-dunareana si nord-pontica}

Recent, limitati de alte reguli de habitat stiintific, noi am revenit la problema acestui 9 misterios, "construit"  in Paleoliticul European (Vartic, XVI-XXX, 1997-2001). Dar problemele aparute pe domeniile de improspatare a istoriei de catre preistorie au aminat interviul cu artefactele paleolitice din Aurignacian si Gravettian pe care au fost incrustate legitati matematice care leaga pe 9 de 3 si invers. Ne vom ocupa aici de acesti operatori paleolitici limitind numarul artefactelor cercetate la doar citeva din spatiul carpato-dunarean si nord-pontic (Brinzeni, Republica Moldova, 32.000 BC, Mitoc, Romania, 26.000 BC, Tibrinu, Romania, 18.000, Cosauti, Republica Moldova, 16. 000 BC, Cuina Turcului, Romania, 11. 000 BC - {Fig. 1}), care ni se par mai semnificative sub aspectul cercetarii noastre. Sugeram, astfel, ca aceste limite de cercetare sa nu fie privite cu suspiciune de dupa zidul recentelor granite ale Europei care-s altele decit cele din timpul Wurm-ului.
 


Navigator: Home [ Index ], Contact author, Contact webmaster :.. NEXT >