ISTORIA NESTIUTA A ROMANILOR - NOI NU SUNTEM URMASII ROMEI

Inainte de toate vreau sa fiu onest, declarandu-va ca o chezasie a tuturor ipotezelor pe care le voi desfasura in fata dumneavoastra... nu exista. Oricand o noua descoperire, o noua interpretare poate infirma una sau alta dintre ele. Eu nu pot sa afirm decat ca in tot ceea ce urmeaza nu am introdus nici o ipoteza de care personal sa nu fiu convins. Va spun acestea din convingerea ca cititorul nu trebuie inselat, nu trebuie lasat sa creada ca stiu mai mult decat stiu in realitate. Cititorul nespecialist are dreptul sa cunoasca limitele actuale, reale ale cunostintelor noastre despre trecutul tarii in care ne-am nascut si careia ii vom apartine intotdeauna, indiferent pe ce meleaguri ne-a calauzit destinul. Astfel, puteti sa va simtiti invitati in a va folosi de "prezumtia de nevinovatie" referitor la acest articol conducand la o "estompare a necredintei" alaturi de parerea dumneavoastra personala.

Autorul

***

Cu ani de zile in urma, pe vremea cand eram elev in cursul elementar, in cartea noastra de "Limba Romana" ne era spus si de "putina" influenta latina in vocabularul roman alaturi de cea "coplesitoare" slava. A fost poate pentru prima oara cand am simtit ca... nu eram de acord cu ceea ce era "scris in carte". Fusesem obligat, impreuna cu toti ceilalti elevi, inca din clasa a patra elementara sa "studiez" limba rusa, iar din clasa a cincea, limba franceza si astfel am descoperit multe cuvinte romano-franceze si nici unul romano-rus! Ghinionul "ganditorilor" de atunci erau si cantecele italiene care patrundeau peste tot in Romania si ale caror cuvinte sunau atat de apropiate de ale noastre, incat teoria "slavona" a originii noastre aparea ridicola chiar si pentru un copil din cursul elementar.

Cu trecerea anilor procesul de rusificare a romanilor a mai scazut in intensitate, iar eu ajunsesem in ultimii ani de liceu. De data aceasta lucrurile se intorsesera cu 180 de grade si acum invatam despre ocuparea Daciei de catre romani si cum ne trageam "noi" din "ei", ba dintr-unii, ba dintr-altii, ba chiar direct din cei "doi barbati": Decebal si asa-zisul nostru strabun Traian. Nu stiu care este parerea Dvs., dar eu personal nu am incredere in acesti "lingvisti" si "istorici" gata sa ne transforme istoria noastra in functie de interesele lor personale ori scopurile politice urmarite de "stapanii" lor, asa cum se intimpla si astazi in Moldova de peste Prut, Bucovina si tinutul Hertei unde populatia romana majoritara a fost odata deportata in Siberia, un alt esec in incercarile de rusificare facute impotriva majoritatii. Azi lor li se spune in permanenta ca vorbesc o limba diferita, "moldoveneasca", de origine slava, teorie pe care multi... o si cred.

Dar sa nu-i uitam pe prietenii nostri grecii, care le spun fratilor nostii aromanii ca ei de fapt sunt greci, ca Macedonia a fost, este si va fi Grecia iar Alexandru Macedon a fost... grec!

In perioada in care am fost student la medicina am fost invitat sa-mi petrec cateva saptamani din vacanta de vara la Targu-Mures, la invitatia unui coleg si prieten ungur, in casa caruia am gasit o carte scrisa in limba romana, singura de altfel: DACIA PREISTORICA a lui N. Desusianu, probabil cel mai fantastic scriitor al istoriei romanilor, ocazie cu care mi-am schimbat cu 180 de grade notiunile de "istorie a romanilor" acumulate in scoala.

Revenind la istoria si limba romana si la contradictiile acestora cu logica... voi face uz de versurile unei poezii scrisa de V. Bajenaru si care mi-a parvenit prin curtoazia domnului Jean Manescu din New York:

"Ce limba vorbeau dacii, azi nimenea nu stie!...

Caci pe atunci saracii n-aveau creion, hartie,

Iar vorbele nescrise, precum se stie... zboara,

Argumentand ne zise, candva, o profesoara.

Lingvistii socotira, mai cu luare aminte,

Si in final gasira vreo 7-8 cuvinte

Ce par a face parte, chiar din limbajul trac!

Dar, desi-i scris in carte, cu asta nu ma-impac.

Pai stai si ia aminte, de cumva e posibil,

Cu cateva cuvinte, sa fii inteligibil?..."

Intrebarea pe care ne-o punem astazi este: ce limba vorbeau geto-dacii (pelasgii = tracii)? Iar raspunsurile nu pot fi decat doua, dintre care avem de ales unul: vorbeau o limba diferita de cea a cuceritorilor si in consecinta au fost nevoiti sa-si insuseasca latina dupa ocuparea a 14% din teritoriul Daciei de catre legiunile imparatului Traian in 106 A.D., ori limba populatiei autohtone a Daciei era asemanatoare cu latina, astfel incat nu a fost necesara invatarea altei limbi.

Revenind la poezia lui Bajenaru, oare sa fie adevarat ca tot ce ne-a ramas de la strabunicii nostri geto-daci sa fie numai 7-8 cuvinte?... Anii trec, lumea se schimba iar astazi avem asa-zisa "Arheologie Lingvistica" si descoperim ca Lingvistica, Istoria, nu au fost pana acum nimic altceva decat defilee de erori (vezi si Shakespeare cu a sa "Comedia Erorilor"). De 200 de ani,de cand un oarecare W. Jones (1786) a intuit si afirmat provenienta sanscritei, elinei si latinei dintr-o "limba mama", numeroase minti "stralucite" au incercat sa reconstruiasca aceasta limba "matca", generand doua teorii care sustin doua origini: limba indo-europeana pe de o parte si limba ariana pe de alta parte, localizata undeva in Europa Preistorica.

Cercetatoarea americana Marija Gimbutas, profesoara la Universitatea din Los Angeles, California, spune: "Romania este vatra a ceea ce am numit "vechea Europa", o entitate culturala cuprinsa intre 6500-3500 B.C., axata pe o societate matriarhala, teocratica, pasnica, iubitoare si creatoare de arta, care a precedat societatile Indo-Europenizate patriarhale, de luptatori, din epocile Bronzului si Fierului. A devenit de asemenea evident ca aceasta straveche civilizatie Europeana precede cu cateva milenii pe cea Sumeriana, facand imposibila ipoteza conform careia civilizatia razboinica si violenta a sumerienilor ar fi fost cea mai timpurie de pe glob".

Spatiul Carpato-Dunarean este una din putinele zone ale Europei care nu a fost afectata direct nici de calota glaciara, nici de cea alpina, ramanind in cea mai mare parte zona cu conditii de vietuire atat pentru om cat si pentru animalele si plantele ce-i asigurau traiul, desi pe inaltimi s-au format ghetari in cateva masiva muntoase: Rodnei, Caliman, Bucegi, Fagaras, Cindrel, Parang, Retezat. Astfel, cercetari fara repros de la Universitatea din Cambridge au stabilit ca singurul "spatiu" care corespunde conditiilor din vechea literatura Vedica este cel Carpatic si sub titulatura "Ancient Indian", plaseaza faza primara a culturii Vedice la noi. Dupa invatatii englezi (si nu romani), cetatea Carpatica face parte din "habitatul primitiv al arienilor".

De la teoria dezvoltata de englezi sa ne intoarcem la poezia lui V. Bajenaru:

"Istoricii de asemeni la Roma au gasit

Legenda acelor gemeni ce Roma a uimit:

Pe Romulus si Remus lupoaica i-a crescut;

Din ei, spune legenda, romanii s-au nascut!..."

Povestea idilica a celor doi gemeni gasiti pe apa Tibrului de o "lupoaica", sigur ca ne-a impresionat, in special cand ni se spune ca si "noi" am fi un fel de urmasi ai lor. Dar chiar sa fim mandri de aceasta ? Sa incercam sa vedem aceasta istorioara cu alti ochi: Rhea Silvia, fiica lui "Numitorul" Rege de Alba Longa si totodata o vestala virgina din templul lui Marte (Zeul Razboiului) a ramas gravida "din senin" cu zeul Marte si a nascut doi gemeni pe care unchiul ei Amulius (care pare a nu fi crezut minunea cu zeul) da ordin servitorilor sa-i arunce pe bastarzi in Tibru. Cosul cu copii este gasit de o Lupoaica, termen folosit pe atunci pentru femeile de moravuri usoare. Asa ca apare mult mai plauzibil ca o astfel de persoana i-a salvat pe gemeni, iar ciobanul Faustulus i-a crescut. Fanteziile cu Zeul Marte nu le-a crezut nici unchiul nefericitei,de ce ar trebui sa le credem noi? Credeti ca noi romanii ar trebui sa ne cautam o astfel de... origine triviala?...

"Pe daci ii ocupara acei viteji romani

Si i-a-nvatat latina in cam 100 ani!

Ca dacii-nvatara latina asa usor,

Vezi, asta nu ma mira si zis-am: 'Bravo lor!'

Dar ca-si uitara limba, vocabular intreg

Vezi domnule, eu asta n-o-nteleg!

Ca un popor isi pierde treptat din obiceiuri,

Ca isi mai schimba portul, ar fi niscai temeiuri...

Dar ca isi uita limba, exemplu nu-i sub soare,

Decat acele cazuri, cand un popor... dispare!"

Legiunile armate romane au ocupat numai 1/7 din teritoriul Daciei (14%) si pentru o perioada istorica foarte scurta, de exact 165 de ani (106 A.D.-271 A.D.). La ei acasa, in peninsula Italica avem si astazi dialecte ca cel Toscan, Lombard, Calabrian ori Sardinian care-i fac sa nu se inteleaga intre ei. Mai mult, sutele de alte dialecte din Italia (se estimeaza ca ar exista circa 1500) dovedesc ca peninsula Italica nu a fost "romanizata" acasa la ea. Astfel cum se explica "romanizarea" noastra de catre cueritorii Daciei? Cum sa ni-i inchipuim pe taranii daci, locuind prin vai si munti, dealuri si paduri, repezindu-se sa invete latina?... Si nu numai ei, cei din teritoriul ocupat de romani, dar si dacii liberi care reprezentau 86% din populatia ce traia in restul Daciei neocupata de romani. Cum va inchipuiti ca taranii daci a caror speranta de viata se situa in jurul varstei de 19 ani si nu aveau nici texte, dictionare, profesori, caiete sau creioane, au putut invata atat de bine latineste incat au realizat cea mai unitara limba latina cunoscuta, pe care latinii insisi nu au fost in stare s-o realizeze nici macar la ei acasa, in peninsula Italica (pana azi cand au la dispozitie un regiment de carti de gramatica sI materiale audio-video)?

Nu am dreptate sa ma revolt impotriva profesorilor care se multumesc sa se rezume la ceea ce au invatat sau n-au invatat in tineretea lor, impotriva celor care din interese geo-politice incearca sa bage in capul generatiilor acestui secol ca avem o alta limba si o alta origine decat cele evidente si reale? De ce sa acceptam transmiterea nestiintei prin invatamant?

O situatie similara cu cea din "Italia-Mama" in privinta numarului de dialecte populare se intalneste si in alte tari ale Europei: Franta, Spania, Marea Britanie sI Germania, in care locuitorii comunica intre ei prin intermediul limbii literare invatate in scoala, cea vorbita acasa facandu-i de neinteles pentru co-nationalii lor situati in alte colturi ale tarii. Numai in Romania situatia este fundamental diferita, toata populatia tarii este capabila sa comunice prin limba insusita de mic copil in familie. Totodata limba deprinsa acasa nu este diferita de cea invatata la scoala...

Vom incheia aceasta dezbatere analizand o a doua intrebare fundamentala, la care se vrea un raspuns din partea oricarui asa-numit "istoric" si "lingvist" lipsit de credinta sau bunavointa in acceptarea Adevarului: Cum va explicati ca romanii au reusit in aproximativ 100 de ani, aflati fiind la 1500 kilometri departare de Roma, performante pe care nu au fost in stare sa le reproduca in propria lor casa?...Si asta fara ca picior de roman sa fi calcat pe mai mult de 86% din teritoriul Daciei! Naivi sa fim s-o credem!

Noi, urmasii Romei?... Va rog!

"Ardealu'a stat sub Unguri aproape ani o mie,

Si asupriti Romanii, asa precum se stie,

Nu si-au uitat nici graiul, nici obicei, nici portul,

Cum de-n a zecea parte Dacii uitara totul?"

Aparitia si existenta Ungariei s-a datorat convietuirii hunilor cu polpulatia primitoare geto-daca care i-a invatat agricultura, pastoritul si care apoi a fost asuprita si sfartecata in numele catolicismului. Multi aristocrati romani Transilvaneni, pentru a-si salva viata si avutul, s-au convertit la catolicism si s-au maghiarizat, insa n-au uitat nici limba, nici traditiile. De ce astazi noi sa credem ca ce n-au putut face ungurii in o mie de ani au putut face romanii in aproximativ un secol si jumatate?... Cu alte cuvinte, cum putem crede ca acestia i-au determinat nu numai pe dacii ocupati, dar si pe cei 86% liberi sa invete "latina" si in acelasi timp sa-si uite propria limba?...

"Cand sub Traian Romanii i-au biruit pe Daci,

La Sarmisegetuza n-a trebuit talmaci!

Afirma Densusianu si asta totul schimba:

Deci Dacii si Romanii vorbeau aceeasi limba!

Cum e posibil asta? Indata va explic,

De n-ati pierdut rabdarea si m-ascultati un pic:

'Naintea erei noastre, cat? nu prea stiu precis

La Nord si Sud de Istru (de Herodot e scris)

Traia un popor harnic, pe plaiuri Carpatine

Ce cultiva pamantul, vana, crestea albine

Si dupa zona-n care acei oameni traiau,

Ei Daci sau Geti sau Iliri sau intr-un cuvint Traci se numeau.

Uniti sub Burebista si-apoi sub Decebal

Ei stavileau barbarii, ce veneau val de val...

Dar secole'nainte cand nu erau regat,

O parte-acestor Traci spre Vest au emigrat

De-a lungul Europei, pe-alocuri s-au oprit

Si-aproape in tot Sudul, treptat s-au stabilit

Iar bunele obiceiuri si limba o pastrara,

Desi cu alte neamuri, in timp se-ncrucisara

Asa se explica faptul de ce zisa Latina

Au inteles-o Dacii si nu l-era straina!

Deci nu cu Roma'ncepe al nost'bogat trecut,

Ci mult mai inainte cautati un inceput!"

In conformitate cu N. Densuseanu in "Dacia Preistorica" si N. Iorga in "Istoria Romanilor", in mod special capitolul intitulat "Stramosii inainte de romani ", a existat o "Romanie Apuseana" din care s-au desfacut natiile franceza, italiana, spaniola, portugheza si o "Romanie Rasariteana" unde urmele-i traiesc inca..." Tot N. Iorga spune: "E o datorie sacra a fiecarui roman sa ia cunostinta de istoria sa si sa-si iubeasca neamul."

Un aspect controversat, care mi se pare ca a fost ignorat, ar fi: daca "Romanitatea Occidentala" a evoluat dezvoltandu-se mai multe limbi romanice (italiana, latina, spaniola, provensala, portugheza, franceza), de ce in cadrul "Romanitatii Orientale" nu s-a ajuns la formarea unei limbi noi, ci numai stadiul de dialecte: istro-roman (pe teritoriul ocupat de iugoslavi), megleno-roman (pe teritoriul ocupat de bulgari), aroman (pe teritoriul ocupat de greci), daco-roman (Romania de astazi, plus teritoriul ocupat de rusi, ucrainieni si iugoslavi - asa numitul Banat Sarbesc)?

Unitatea lingvistica a acestor dialecte nu poate avea decat o explicatie: cuceritorii romani au intalnit o populatie de aceeasi limba. Daca astazi se considera ca 95% din cunostintele acumulate de omenire sunt obtinute in ultimii 50de ani... sa vedem cum istoria se poate de asemeni schimba. Cand, nu demult s-a publicat teoria evolutiei speciei umane in functie de vechimea cromozomala, s-a ajuns la concluzia ca "prima femeie" ar fi aparut in Sud-Estul Africii. Urmatorul pas urias ar fi fost Nordul Egiptului, iar de aici, Peninsula Balcanica, la... noi! Cand cei de la Cambridge vorbeau de arienii din zona Carpato-Dunareana, teoria cromozomala nu aparuse inca. Si din nou, de la noi, se desprind doua mari grupuri, unul ce se va raspandi spre Est, Indo-Asia, iar celalalt spre Vestul Europei.

Daca cineva ar cauta in arhivele romane ori cele de la Vatican, ar gasi manuscrisul doctorului lui Traian, Criton, care ne descria pe noi, geto-dacii. Aparent, el ar fi unul care auzind limba vorbita de daci, ar fi exclamat: "sunt acestia (daci) romani?..." si de atunci am primit numele de "romani". Dar sigur vom fi cunoscuti sub numele de romani dupa anul 106 A.D. cand suntem partial cuceriti de romani si "unificati" de acestia pentru exact 165 de ani. Mai mult, cand poetul roman Ovidiu a fost deportat la Tomis (Constanta de astazi, pe tarmul apusean al Marii Negre) a scris si poeme in limba localnicilor sciti, limba tracilor dar in alfabet latin, limba pe care a putut sa o invete cu usurinta datorita asemanarii limbii latine cu ea. Din pacate, poemul este pierdut pe undeva prin arhivele Vaticanului si nimeni pana in prezent nu s-a lasat "convins" in a-l gasi.

Odata stabilita problema limbii geto-dacilor, descoperim cu mandrie ca noi nu suntem urmasi nici ai slavilor, nici ai romanilor, ci ei sunt urmasii nostri.

Dupa N. Iorga, analizele chimice au aratat ca mai mult de 30% din aurul faraonilor egipteni provine din Muntii Apuseni si nimeni nu s-a decis de atunci sa faca un studiu pe masura potentialului tehnic de astazi. Stie oare cineva ca Spartacus, acel gladiator care s-a autoeliberat si s-a pus in fruntea sutelor si miilor de sclavi romani, creand o armata care a speriat Roma, era un trac de-al nostru, din muntii Rodopi?...

RASPANDIREA PELASGILOR, TRACILOR SI GETO-DACILOR

Herodot arata ca: "...dupa indieni, neamul tracilor este cel mai numeros dintre toate popoarele." Sa ne oprim putin asupra acestui aspect: dupa localizarea lor geografica incep sa se desprinda geto-dacii prin primul mileniul B.C. la nord de Istru (Dunare), ilirii (zona Albaniei de astazi), scitii (Dobrogea), etc. Ne raspandim treptat in toata Europa, cat si in toata Peninsula Balcanica, pe care o stapanim pentru sute si sute de ani. In zona Marii Egee, a insulelor ei, cum este Creta, cat si a Asiei Minor (Turcia de astazi), apar culturi ca cele mino-miceniene. Grecii, "prietenii nostri heleni" de mai tarziu,cum le place sa-si spuna, sosesc in Europa din zona estica a Marii Caspice in jurul anilor 1900-1600 B.C., fiind initial o populatie tribala nomada. Sosec in grupuri mici, "inalti, blonzi" cum ii descrie marele poet antic (orb!) Homer, urmati 300-400 de ani mai tarziu de Dorieni care-i subjuga pe primii, iar apoi triburile aeoliene si ionice. Toti acestia isi gasesc "casa ideala" la noi in Peninsula Balcanica, impingandu-ne spre Nord-Vestul ei si numindu-ne mai tarziu macedoni, iliri, geti, daci, sciti, dupa locurile in care traiam, in ciuda limbii comune vorbite. Odata patrunsi in spatiul Balcanic, invadatorii greci, aflati la inceputul stadiului de civilizatie, se impun cu duritate asupra populatiei locale, distrug asezarile egeene, pentru ca mai tirziu sa absoarba majoritatea culturii locale. Ei imprumuta mult din cultura egeenilor, a mino-micenienilor si a egiptenilor, intemeindu-si o cultura proprie, cea greceasca, care se va raspandi in Europa. Nu numai cultura au imprumutat-o, dar si scrierea, alfabetul: daca "Linear Script A", incomplet descifrat, inca mai pastreaza caracterul hieroglific, "Linear Script B" reprezinta un dialect arhaic grec, pentru ca 700 de ani mai tarziu sa gasim cea mai timpurie scriere clasica "greceasca"!... Astazi nici un grec nu ar recunoaste meritul egiptenilor, cum de altfel alti hoti de mai tarziu, rusii, cu ajutorul celor doi greci cu nume slave, Chiril si Metodiu, vor transforma alfabetul elenic in chirilic, introdus mai apoi la toti slavii...

Aparitia romanilor a condus indirect la unificarea acestor pelasgi, traci, iliri, daci, geti, tibali si odry care si-au luat numele -spun unii- dupa numele Romei unificatoare. Dupa cum se vede nimeni nu poate spune exact cand si cum ne-am capatat numele de romani. Marea majoritate a popoarelor barbare care ne ataca sau ne traverseaza sunt in numar mic, fiind respinse ori absorbite fara a lasa influente deosebite pana in secolul al VI-lea A.D. cand sosesc slavii. Popor barabar, crud si nemilos care dupa insuccesul de la Nordul Dunarii se aseaza in Sudul acesteia si in felul acesta ne vor desparti pentru totdeauna printr-un "coridor slav" de fratii nostri de la sudul Dunarii care se vor gasi ca intr-un fel de sandwich intre greci si slavi. Mai existam si astazi prin aceste locuri: istro-romanii (foarte putini la numar) prin aria iugoslavo-croata, megleno-romanii, sub bulgari si aromanii (inca in numar mare) sub greci. Dupa incercari nereusite de asimilare fortata, si astazi, dupa aproape 1500 de ani de ocupatie, macedonenii nu si-au schimbat nici limba, nici portul, iar limba sau "dialectul" cum il numesc ei insusi, nu-l pot intelege nici grecii, nici bulgarii ori iugoslavii, ci numai noi, romanii. De ce?... Aproape toti avem prieteni ori cunoscuti macedoneni si daca nu i-ati intrebat, o puteti face acum: intrebati-i de "dialect" si veti ramane uimit de similaritatea lui cu limba romana. Limba lor este cea mai veche si mai bine pastrata, fiind de fapt limba pelasgica, tracica sau dacica, dupa cum vreti sa o numiti si care este si... limba noastra. Si daca ne mai amintim ca in urma cu 2000 de ani Alexandru Macedon, fiul lui Philip, rege al Macedoniei, era respins la Jocurile Olimpice pe motiv ca nu era grec si ca la varsta de 7 ani parintii i-au adus ca profesor pe Aristotel (care era grec dupa tata si macedon dupa mama) ca sa-l invete limba civilizatiei de atunci, elena, cum putem crede ca Alexandru Macedon, caruia mai tarziu i s-a schimbat numele in Alexandru cel Mare si a fost inrolat in Pantheonul grec ca erou, a fost grec ? Cand el era de fapt pelasg de cea mai pura spita...

Aceasta parere asupra originii si locului macedonenilor nu o impartasesc numai eu, ci si altii, cum ar fi Raymond Bonner, care in "The New Yok Times" din 14 mai 1995, publica un articol despre Macedonia, pamant care nu poate avea un nume ("The Land that Can't Be Named"), acesta fiind adjudecat de catre bulgari, greci si sarbi. Bonner spunea despre Alexandru Macedon ca orice ar fi fost, numai grec nu.

Paradoxal, singurii care nu s-au implicat in adjudecarea Macedoniei au fost "fratii" lor din nord, adica noi romanii, care, in plus, aproape intotdeauna i-am neglijat si abandonat. Si totusi, in 1995, o delegatie romana care a vizitat Albania a decis de comun acord cu guvernul albanez sa deschida pentru populatia macedoneana locala biserici romane si scoli cu predare in limba romana.

Sa nu uitam ca in Grecia in perioada ante-belica, in Macedonia, existau biserici si scoli romanesti care mai tarziu au fost arse si distruse iar populatia locala (aromanii - cum se numesc ei insisi) a fost persecutata, chinuita, chiar omorata, unii reusind sa scape fugind in Romania, altii chiar in America, unde-si povestesc si astazi necazurile trecutului.

Sa fim noi oare, descendentii directi ai poporului pelasgic, trac, un popor blestemat?...Si astazi ucrainienii si rusii vor sa ne faca sa uitam cine suntem, acolo la noi acasa, in Bucovina, Tara Hertei, Basarabia si Buceag, unde populatiei romane i se spune ca nu sunt "romani", ci o natie slava, vorbind o limba slava, Moldoveneasca!... Cand oare ne vom dezdoi genunchii si vom sta in picioare, drepti, noi romanii din Romania, Basarabia, Bucovina, Tinutul Hertei, Banatul Sarbesc, Buceag, Cadrilater, din Pocutia si Ungaria, din toata Macedonia, pentru a ne proteja drpturile!?... Numai Dumnezeu stie.

Sa vedem cum arata limba macedoneana in comparatie cu limba romana. Pentru aceasta am ales un cantec vechi aroman, compus cu mult inainte ca Bolintineanu sa publice "Muma lui Stefan Cel Mare":

Dialect Aroman-Macedonean Traducere in Romaneste

Cari-n'i bati, noaptea Cine-mi bate noaptea

La firida mea, moi ? La fereastra mea, mai ?

Io hiua, msata Marioara Eu sunt, frumoasa Marioara

Nu-n'i ti-aspirea, moi. Nu te speria ,mai.

...................................... ..............................................

Scoal aprind'i lampa Scoal'de-aprinde lampa

S-ti vedua fata ta, Sa-ti vad fata ta

Fata ta tea alb-arosi Fata ta cea alba rosie

Ca trandafila. Ca de trandafir.