[Home] [allegro] [adagio] [presto]


Istoria Romaniei,
subiect senzational de demnitate
eseu de A. Vartic

 

Presto
Manipularea istoriei, mai ales in globalizare, devine  arma de distrugere in masa. Razboiul actual palestino-evreiesc, cel sirbo-albanez sau ruso-cecen, reprezinta doar o marturie (deosebit de singeroasa) a acestei naucitoare arme "intelectuale" care tinde sa cucereasca intregul Glob prin instrumentul globalizator al massmediei (dar si prin politicianism iresponsabil, interese tenebre economice si financiare, terorism etnic,social sau religios - a nu se uita ca anume Rusia, care lupta cu terorismul islamic in Cecenia si Tajichistan, este patria moderna a terorismului violent si a anarhismului ca forma de dominare a majoritatii de catre minoritate). Un accident banal (uciderea intimplatoare a unui hot de buzunare) , multiplicat imediat de TV, Radio si Internet, poate fi "aranjat" in aceleasi clipe sub aspect istoric, religios, social, politic sau etnic pentru a provoaca iesirea "fundamentata" a unor multimi uriase in strada (sau pentru a pastra trupele rusesti in Trasnistria) . Amintim aici milioanele (sic!!!, caci este vorba si de ziare, si de radio si TV, si de manuale) de pagini mincinoase care s-au scris despre poporul roman de catre ideologii comunisti (chiar si in aceste zile aceiasi ideologi aduc cohorte de cazaci violenti si nevinovati sub zidurile manastirii Noul Neamt din Basarabia cu lozinci "Doloi ruminizatii!!!" - or, acesti cazaci nu sint, desigur!!!, informati ca manastirea Noul Neamt a fost creata de calugarii Manastirii Neamt si ca intregul "staretzism" rusesc s-a creat pe la acea manastire si are, deci, si origine "nemteasca "): impactul cimpului informational, creat de acele pagini mincinoase, cu devenirea moderna a Romaniei (si a Rusiei, si a Ucrainei, si a Georgiei, si a Armeniei etc) se vede in starea de jale a tranzitiei romanesti... Manipulind (acum!!! in epoca mediatizarii imediate a stirilor fara hotare de bun simt) trecutul prin mijloacele de informare in masa, inclusiv prin Internet, batjocorind acel trecut (ca sa vezi, tinerii romani trebuie sa cunoaca doar faptul ca Decebal avea buze senzuale, nu si minunile tehnologice ale dacilor - vezi Dacian Technologies si Dacian Spirituality la Dacian Virtual Museum) se injecteaza in straturile arhetipale ale copiiilor de azi sentimentul urii fata de Romania si stramosii, strabunii (stra-bunii, sic!!! adica foarte foarte bunii) carpato-dunareni. Asa masmedia romaneasca este responsabila de faptul ca peste 50% de romani nu sint mindri de patria lor. Putem oare, cu asemenea cetateni, sa realizam performante in globalizare (sa nu uitam ce li se spunea zi de zi nemtilor in anii 1945-1950: da, sintem vinovati ca am acceptat fascismul, da, avem o tara distrusa de un razboi criminal, dar noi sintem nemti si in zece ani o vom reconstrui! Si au reconstruit-o!!!)? Avem oare dreptul moral, in asemenea conditii, sa inmultim zi de zi "vestea" ca ortodixismul si dacismul este vinovat de nerealizarile rominesti din tranzitie?

Citesc des pe Internet "Times" si "Le Figaro"... Nu am vazut, insa, in paginile lor zilnice titlurile de cosmar pe care le dau cu litere de o schioapa ziarele romanesti. Artele, cultura, stiinta, istoria umanitatii, arheologia, medicina, arta de a trai etc domina acolo net bitii de politica provinciala, de scandal si de violenta. Si ma intreb: de ce oare nu anunta zi de zi  masmedia romaneasca,  prin titluri demne, ca pe teritoriul Romanei, pe la 30.000 - 26.000 de ani i. I. H. (la Mitoc-Dealul Galben, linga Botosani) omul a descoperit si folosit prima tabla matematica a omenirii, primele unghiuri si linii paralele, primele operatii de adunare, inmultire si impartire (vezi pe prima pagina a acestui eseu amuleta descoperita de arheologul iesean V. Chirica), primele armonizari ale Cerului si Pamintului cu factorul uman. Asta senzatie!

De ce nu se relateaza cu metoda efortului modern, civilizat, comunitar, euro-atlantic,  franco-spaniol

(este vorba de picturile rupestre din pesterile din sud-vestul Europei, care nu intrec, insa, in valore spirituala unghiurile, romburile si triunghiurile carpato-dunarene din acelasi timp, lucru pe care l-am aratat in "Istoria s-a inceput la Mitoc" )

faptul ca la Moldova, pe Nistru, in musterian - la hotarul omului de Neandertal cu cel modern, s-au construit primele sate ale omului si tot acolo au fost incizate primele semne logice? De ce nu se da cu titlu de senzatie aparitia spiralei la Dorohoi (mileniul 15 i. I.H.) sau a rombului la Cuina Turcului  (mileniul 11 i. I.H, mult inainte de aparitia lui in spatiul sumerian si anatolian) si pastrarea acestor simboluri de catre poporul roman pina azi? De ce nu se comenteaza de tot romanul cititor de ziare faptul ca arhitectura satului romanesc, adunata cu geniu prin iniativa lui D. Gusti la Muzeul Satului, poate fi urmarita arheologic, stiintific, pina in spatiul cultural al cucutenienilor (si chiar mai sus in timp, sustine M. Gimbutas vorbind despre primele temple pe fundament din spatiul carpato-dunarean de la Cascioarele, Parta, Vadastra, Turdas care sint, poate, mai vechi decit cele din Rasaritul Apropiat)? De ce nu stie si copilul, si liceianul, si studentul ca madonele de la Rast si Turdas aveau incrustate pe ele semne protoalfabetice (e vorba de anull 5000 i. I.H.) ce depozitau si trasmiteau cu certitudine informatia mult inaintea tablitelor de la Tartaria? De ce trebuie sa vina oamenii de stiinta din India si sa ne invete ca padurea (daca in sanscrita) este sfinta,  cind noi avem exceptionale mostre de venerare a codrului de catre poporul roman?

De ce masmedia nu relateaza cu titlu de senzatie macar poporului roman (dar de aceasta informatie are nevoie si intrega specie de Homo Sapiens, fiindca construitul arhitectonic primordial si simbolul geometric de geneza pazesc devenirea omului de invazia posibilitailor catastrofale de impas), ca savantul iesean Victor Spinei a demonstrat irefutabil, cu mijloacele arheologiei fundamentale, faptul ca prin casa, prin temelia ei milenara (si cucutenienii au fost cei mai mari mesteri ai neoliticului in construirea de case pe un fundament special, pastrat de poporul roman pina in zilele noastre) vlahii nu s-au desprins de spatiul carpato-nistrean, ci au transmis mostenirea culturii daco-vlahe Brateiu-Costisa-Botosana si Dridu catre romanii de azi, cultura pe care daco-vlahii din acele timpuri o mostenise de la daco-geti? De ce nu i se spune cetateanului ca aceasta pasiune milenara a construitului bun, frumos, sanatos, geomtrizat romanii din Basarabia au dus-o cu ei dupa 1940 si in fundurile Siberiei, pe care le-au implut tot cu sate de case sanatoase, romanesti?

Iata, insa, ca lista intrebarilor, cum se vede, epuizeaza repede subiectul nostru de demnitate senzationala; iar domeniul de incertitudine istorica, pe care il propaga in Romania destule ziare si posturi de TV, nu prea da cistig de cauza cercetarii stiintifice fundamentale a istoriei noastre, cercetare pe care o realizeaza aproape anonim, fara cele mai elementare instrumente, practic la hotarul saraciei, o echipa mica de arheologi, de adevarati profesionisti (care dau, insa, mai multe sanse Romaniei decit tot grohotisul de iluzii pierdute din masmedia de senzatie)

(stiati ca pentru domeniul paleolitic, pentru acel paleolitic geometric si fenomenologic -sic!!!, care a dat lui Homo Sapiens simbolul logic geometric, ca armonie a Fortelor cosmice, ca scoatere a realitatii bune din lista posibilitatilor virtuale de impas, au mai ramas in Romania 4-5 arheologi, dar si aceia batrini?).

Or, destinul unui eseu de felul acestuia este dominat serios in Romania moderna de heisenbergiana incertitudine! Cu cit mai mult spatiu primordial anihilam pe spatiile de masmedia, cu atit mai putine sanse avem sa intram demn in globalizare! Or, fara primordial nu exista devenire, iar fara devenire omul degenereaza spontan in nefiinta (aceasta afirmatie nu pune hotare de cauza si efect Creatorului, ci arata inca odata ca actualul Homo Sapiens a aparut pe Pamint misterios si primordial, sentimental si spiritual, cosmic si geometric in aurignacian, adica pe la 35.000 - 25.000 BC)... Ci ziarele traiesc din scandal, scandalul aduna public, publicul aduna donatorii de reclama de tot felul... Ba chiar scandalul cu orice pret ataca de multe ori, iresponsabil, nedocumenat si fara probleme morale pentru ziaristii care o fac, oameni nevinovati, blajini

(cum imi spunea chiar dl C. Nistorescu intr-o "vestita" convorbire pe care am dus-o pasnic la redactia postului de radio din Orastie in prezenta bunului nostru amic Nunu Brilinschey) .

Unii din cei atacati nu pot sa se apere, altii nu vor ("cum nu Va este rusine sa atacati presa, este imoral, este ireponsabil!!!" striga cu titlurile lor de o schioapa tocmai acei care ataca imoral si iresponsabil subiecte nevinovate si neaparate). Cucutenienii, in acest sens, chiar sint cu totul lipsiti de mijloace de aparare. Cum sa dai in judecata un ziar care te insulta in anul 2001, atunci cind tu ai trait pe la 4500-3500 i. I. H. Am indraznit, deci, sa ies la bara si sa apar pe cucutenieni in instanta opiniei publice romanesti cu gindul la binele pe care il poate aduce pledoaria mea chiar ziarelor sau institutiilor care  manipuleaza (cu sau fara voie) istoria. Politica acelor ziare (dar si institutii!!!), bazata pe industria de a face bani (dar si provocari geopolitice, entice, religioase, sociale) din provocari informationale, este uneori spalata cu etnos romanesc si euro-atlantic de editoriale frumoase, scrise chiar de unii din cei care deschid drumuri largi pentru manipularea istoriei (cum ar fi, sa zicem, dl C. Nistorescu, care macar in ceasul din urma trage linii de bun simt peste regula salbatica a pietei informationale din Romania). Dar cu atita baie nu plinge nimeni de rusine prin redactiile ce fabrica scandaluri din spusele necontrolate ale cuiva caruia i s-a nazarit ca onorabilii nostri stramosi cucutenieni erau canibali ce isi uscau mortii prin copaci si apoi ii mincau (lucru pe care nu l-au imaginat nici razboinicii antropofagi - ritualic!!! - din bazinul fluviului Amazon).

Nu cred, asadar, ca presa romaneasca de tiraj va mediatiza acest articol. Sunt roman din Basarabia, un roman care cerceteaza  stiintific civilizatia  strabunilor carpato-dunareni (cu mijloace moderne de cercetare, bazate pe metoda multidisciplinara a faimosolului si uitatului profesor D. Gusti, cel care a promovat in Romania radioul, dar si caminele culturale de masa - sic!!!), cercetare din care au rezultat multe studii, articole si vre-o 12 carti. Or, romanii din Basarabia ajung astazi pe paginile ziarelor din Romania doar daca sint "capi de mafia ucraineana", traficanti de droguri, de pachistanezi sau prostituate. Chiar si de Ilie Ilascu, care a spalat cu 9 ani de temnita dura ranile cumplitului tratat Ribbentrop-Molotov (mostra clasica, academica de manipulare a istoriei de catre doua din cele mai criminale regimuri politice ale istorie omenesti, cel comunist si cel fascist, manipulare care si-a aratat deja coltii ca arma de distrugere in masa: 1 milion de romani din Basarabia au "disparut" din statisticile regimului comunist de la Moscova, alt milion de romani, majoritatea barbati. au murit pe la Odesa, Sevastopol, Stalingrad, Kursk sau Praga in 1941-45, dar cine bate clopotele pentru pomenirea mediatizata a acestui holocaust?), s-a uitat a doua zi... Tocmai de aceea, dar mai ales din respect pentru destule editoriale foarte bune aparute dupa revolutie in presa din Romania (scrise de Octavian Paler, Stelian Tanase, Marius Tuca, C. T. Popescu, Ion Cristoiu etc), pe care le citesc acum mai ales pe Internet, voi mediatiza aceast articol si prin Internet. Dar nu pentru a dezonora ziarele care ung cu dohot, vorba romanilor din Basarabia, istoria strabunilor, pasnicilor, luminosilor, uimitorilor cucutenieni (sintagma apartine Marigei Gimbutas), ci pentru a informa macar oamenii de buna credinta despe Istoria Romaniei ca subiect senzational de demnitate.

Si mai cred astfel, naiv si blajin, ca cititorul acestui articol nu va cobori ochii in jos atunci cind la Roma, Paris, Moscova, Berlin, New York, Madrid, Pekin etc, etc va spune europeneste ca este roman.

[Home] [allegro] [adagio] [presto]