Virgiliu OghinÇ, RÇzvan OghinÇ, Bucuresti, Romania
O ipotezÇ: Adamclisi - Monumentul Triumfal al regelui Burebista?

Studiul de faîÇ, o ipotezÇ asupra Monumentului Triumfal de la Adamclisi, Œ­i propune sÇ scoatÇ la ivealÇ unele gre­eli din trecut ­i sÇ elaboreze interpretÇri noi, care sÇ contribuie, pe de o parte, la Œndreptarea acelor gre­eli ce dÇinuie de mult timp ­i, Œn al doilea rƒnd, sÇ punÇ Œn adevÇrata sa luminÇ cultura ­i vrednicia poporului dac, al cÇrui urma­ direct este poporul romƒn.

Rezultatul cercetÇrilor noastre a fost surprinzÇtor. ×n loc de asemÇnÇri ­i similitudini cu alte monumente romane contemporane, am constatat deosebiri esenîiale, pe baza cÇrora am elaborat interpretÇri noi, ce par mai apropiate de adevÇr, fiind sprijinite pe dovezi certe ­i evidente.

Concluziile cercetÇrilor noastre aratÇ cÇ Monumentul de la Adamclisi nu este trofeul lui Traian, cÇ scenele de pe metope nu reprezintÇ luptele romanilor cu dacii din iarna anului 101-102 din Dobrogea, ci luptele dacilor cu o armatÇ de invazie venitÇ din Orientul apropiat, luptÇ ce a avut loc Œntr-un sezon cald de varÇ.

Descifrarea tainelor acestui monument necesitÇ cuno­tinîe aprofundate Œn domeniul culturii spirituale a popoarelor antice, deoarece pe Monumentul de la Adamclisi se aflÇ simboluri ce reprezintÇ taine cere­ti, cunoscute Œn antichitate numai de iniîiaîii marilor temple.

Pentru aceasta, considerÇm studiul de faîÇ ca o variantÇ nouÇ faîÇ de tot ce s-a scris pƒnÇ acum, care vine sÇ ŒmbogÇîeascÇ fondul de cuno­tinîe cu privire la acest monument ­i sÇ ofere o cale de cunoa­tere a adevÇrului istoric din acea epocÇ.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate