Tamara Macovei, Chisinau, Republica Moldova
Cromatica cucuteniană

În elaborarea acestui studiu am urmărit unele aspecte principale care au stat la baza culturii și civilizației carpatice. Pentru a evita contradicțiile privind "mozaicarea", " amestecul" de influențe culturale, am procedat la deschiderea arcului peste perioadele tulburi. Astfel, vremurile marii și enigmaticei "explozii" civilizatoare, cucuteniene au întărit primul accent, al doilea cap de pod fiind zidit de mulțimea de dovezi care constituie patrimoniul cultural.

Satul peste 5-7 milenii constituie esența subiectului tratat. Punctarea sporadică între limitele acestui interval de timp are menirea să demonstreze continuitatea civilizației firului colorat de tort, a civilizației pietrei, a metalului cu semne sacre, a aluaturilor de ritual, a osului și cornului - create și uzitate în spațiul carpatic, în aerul culturilor europene dintâi, toate existente astăzi în repertoriul creatorilor populari de frumos.

Era prin mileniul al VII-lea î.d.Hr., când în acest spațiu carpatic a apărut ceramica. Aici omul trecuse la exprimarea prin semne abstracte, prin metograme și făcea incizări de alcătuire a ritualului cultic, de exprimare prin incizie, prin culoare, prin gest și mișcare.

 Spre deosebire de alte comunități, unde impresiile puternice erau redate în chip naturalist, în arealul carpatic acestea erau concentrate în imagini convenționale, în expresii tipice superioare ideatic. În contextul studiului se precizează că atunci omul opera cu simbolul, cu pigmenții coloristici selecționați, chiar din vremurile când încerca să iasă cu locuința la suprafața solului.

De atunci, culoarea a rămas mijloc de comunicare între oameni, între Pămînt și Cerul ocrotitor. Astfel, pigmentul coloristic a contribuit la procesul civilizator specific Spațiului carpatic, vetrei uscatului dintîi în Europa.

Scopul studiului este evidențierea cromogramelor cucuteniene existente astăzi ca parte organică a trunchiului spiritual carpatic.

Cromatica sacră, despre care vorbesc mai jos, constituie o notă aparte în acest studiu, deoarece nota mistică a credințelor primare a asigurat perenitatea practicilor în selecționarea și folosirea pigmenților. Din  cele mai vechi timpuri, pigmentul selecționat a fost luat drept simbol în manifestările cultice. Anumite nuanțe au fost comparate cu elementele obiective ale entităților abstracte, au fost întărite cu pragurile tahnatice, cu esența axelor existente. Din cele mai vechi timpuri culoarea a făcut parte din riturile și ritualurile cultice, a întărit conținutul primelor concepte și doctrine religioase.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate