Nicolae P. LeonĒchescu, Bucure­ti, Romania
Limbajul tehnic al dacilor

×n cadrul limbii romƒne, limbajul tehnico-­tiinīific reprezintĒ domeniul cel mai dinamic. AceastĒ constatare este evidentĒ dacĒ o asociem dorinīei permanente a oamenilor din toate timpurile de a trĒi mai bine, de a comunica Œntre ei ­i de a-­i apĒra patrimoniul.

Progresul, ca proces, se concretizeazĒ Œntr-un impresionant ­ir de descoperiri, de creaīie a noului pe douĒ planuri fundamentale:

 a) Creaīie de uz curent prin care se asigurĒ evoluīia colectivelor umane Œn condiīii geoclimatice Œn permanentĒ schimbare, se ŒnfrumuseīeazĒ viaīa ­i se regenereazĒ habitatul de genezĒ;

 b) Creaīie monumentalĒ care asigurĒ progresul general pentru toīi locuitorii planetei prin deplasarea zidului cunoa­terii.

Fiecare descoperire impune o nouĒ familie de cuvinte care se poate rĒspƒndi rapid pe arii mari.

Din aceastĒ perspectivĒ, problema limbajului tehnic al dacilor este mai mult decƒt atrĒgĒtoare pentru un cercetĒtor care vine din afara lingvisticii ­i cĒruia nu i se poate interzice accesul la ŒntrebĒri ­i rĒspunsuri ce pot contura noi direcīii ale cercetĒrii de specialitate.

O primĒ Œntrebare pe care o formulĒm Œn lucrare se referĒ la domeniul construcīiilor ­i Œn special al construcīiilor din lemn. Necesitatea de a construi mai bine ­i mai durabil este un postulat pentru toate generaīiile.

Construcīiile din lemn au reprezentat, Œn toate timpurile ­i la multe popoare, o soluīie atractivĒ pentru cĒ sunt ieftine ­i se pot executa rapid oferind funcīionalitatea ­i siguranīa pe care beneficiarul le impune ­i le onoreazĒ. Ele pot avea caracter provizoriu dar ­i definitiv; biserica de lemn din Ieud judeīul Maramure­ dateazĒ din anul 1360!

SĒ constatĒm diversitatea tipologicĒ a construcīiilor din lemn care, metodologic, pot fi ŒmpĒrīite Œn trei categorii: construcīii Œngropate; construcīii parīial Œngropate; construcīii cu pardoseala la nivelul solului.

Din comparaīia datelor obīinute Œn urma cercetĒrilor arheologice ­i din teritoriu rezultĒ o continuitate tehnologicĒ pe teritoriul īĒrii noastre Œn domeniul construcīiilor din lemn.

Tehnologia de executare a gropilor de alimente s-a folosit pentru a ascunde anumite obiecte de inventar ori bunuri casnice si s-a transmis pƒnĒ Œn zilele noastre. O asemenea groapĒ are secīiunea verticalĒ ca a unei oale: ŒngustĒ la gurĒ. Groapa se tencuie­te cu argilĒ ­i apoi se arde; astĒzi, ca ­i la daci, aceastĒ tehnologie este identicĒ.

DacĒ, Œn acest domeniu, se constatĒ o continuitate tehnologicĒ, rezultat al unei necesitĒīi care s-a putut onora u­or ­i rapid, a existat ­i o continuitate terminologicĒ?

Continuitatea terminologicĒ presupune o continuitate de vieīuire a bĒ­tina­ilor indiferent de meandrele istoriei ­i de succesiunea nĒvĒlitorilor ­i a ocupanīilor. DupĒ fiecare raid distrugĒtor, oamenii reveneau la casele lor. Construiau ­i reconstruiau, Œ­i reparau gospodĒriile ­i-­i reluau fluxul vieīii Œntrerupt de du­mani. ×n mod normal, Œn domeniul construcīiilor din lemn, ar trebui sĒ folosim astĒzi acelea­i cuvinte ca ­i dacii. Demonstraīia se poate face Œn cele mai restrictive condiīii, Œn ipoteza fondului  minim de cuvinte.

Studii lingvistice mai vechi au precizat cĒ, astĒzi, avem Œn uz 80 cuvinte care provin de la daci. Aceste cuvinte nu se gĒsesc Œn limba albanezĒ, spun lingvi­tii, ­i de aceea provenienīa lor este sigur dacicĒ.

Am selectat din acest ­ir de 80 cuvinte pe cele care se referĒ la domeniul construcīiilor ­i intrau Œn limbajul tehnic al dacilor.

DacĒ s-au pĒstrat cuvintele din ­iragul de perle al limbii romƒne s-a pĒstrat ­i "aīa" pe care au fost Œn­irate, gramatica, printr-o folosire continuĒ ­i Œn domeniul tehnic. Altfel s-ar fi risipit pe drum ­i n-ar fi ajuns la noi Œntr-un sistem coerent de comunicare prin viu grai.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate