Gheorghe ¸erban, Bucuresti, Romania
Cultul ­i simbolul Œn spaîiul carpatic

Subiectul este pe cƒt de vast, pe atƒt de complex. El prezintÇ interes ­tiinîific prin semnificaîiile sale surprinzÇtoare, pe care folclori­tii ­i mitologii nu le-au observat, datoritÇ tratÇrii sale izolat ­i necorelat sincronic ­i diacronic.

Pornind de la tentativa cÇsÇtoriei nepermise Œntre Soare ­i sora sa, Luna, descoperim Œntinderea geograficÇ a mitului pe Œntreaga suprafaîÇ a Romƒniei, cu expandarea sa numai cÇtre sud, pƒnÇ Œn insulele din Marea Egee.

Mitul, sub titlul Soarele ­i Luna sau Soarele ­i Iana Sƒnziana, este Œntƒlnit ­i astÇzi Œn mediul rural romƒnesc, Œntr-o multitudine de variante, dar toate avƒnd conîinutul narativ identic.

Analizate cu atenîie, am descoperit similitudinea unor ocupaîii casnice ­i agricole strÇvechi cu cele din zilele noastre, ceea ce demonstreazÇ continuitatea modului de viaîÇ ­i a spiritualitÇîii locuitorilor din spaîiul carpato-dunÇreano-pontic.

De asemenea, prin conflictul dramatic creat de incompatibilitatea celor doi parteneri - frate ­i sorÇ - deducem epoca preistoricÇ la care se referÇ, adicÇ patriarhatul, cƒnd se generalizase familia monogamÇ.

Similitudinea dintre extrem de bogatul folclor romƒnesc pe aceastÇ temÇ cu aspectul corespunzÇtor al mitologiei clasice grece­ti, ne conduce la o primÇ concluzie cÇ mitologia greacÇ este o filiaîie a spiritualitÇîii pelasge din care s-a desprins o datÇ cu cele trei mari migraîii aheene de la nord de DunÇre.

Concluzia este necesitatea reconsiderÇrii istoriei, care trebuie rescrisÇ cu pornirea de la dacii pelasgi ­i nu de la Orient ­i Grecia AnticÇ,  cu atƒt mai puîin de la romani, cum s-a fÇcut pƒnÇ acum.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate