Gheorghe Lazarovici, Resita, Romania
Simboluri sacre pe obiectele de cult neolitice din Balcani

Istoricul problemei cuprinde comentarii despre: tÇbliîele de la TÇrtÇria­i altele: N. Vlassa, A. Faknenstein, J. Makkay, E. Mason.

LucrÇri generale comentate: J. Makkay ­i M. Gimbutas.

LucrÇri speciale: S. M. Winn.

PrelucrÇri din tabele asupra problemei sunt la: H. Todorova, J. Vaisov, Magda Lazarovici

Metoda de abordare :

Crearea unei baze de date ­i informaîii: a fost creatÇ o bazÇ de date cu:  cƒmpuri generale despre obiectele de cult (nume, localitate, culturÇ etc.); cƒmpuri speciale (tipuri de cataloage cu semen sacre); cƒmpuri cu semnificaîii (cƒmpuri unde se dau semnificaîii pentru semen Œn raport de obiecte).

Cataloage de semene pentru bÇncile de date: a fost creat un nou catalog cuprizƒnd circa 400 de tipuri de semen sacre, Œn special pentru neo-eneoliticul balcanic ­i cel din Orientul Apropiat.

Extrageri din baza de date ­i informaîii: Din bazele de date au fost extrase circa 6 tabele cuprinzƒnd diferite categorii de obiecte sau clase de semnificaîii. Acestea au permis autorului sÇ prezinte complexitatea problemei ­i existenîa unor mitograme, mesaje sau alegorii.

Interpretarea extragerilor. Autorul a constatat cÇ Œntre simbolurile de pe grupele de idei corelaîiile sunt foarte slabe, ceea ce duce spre opinia cÇ este vorba de idei separate, negrupate Œn "texte" ceea ce menîine pÇrerea Emiliei Mason ­i altora cÇ este vorba de o "prescriere". Corelaîiile mai puternice Œntre diferite semne pe civilizaîii arÇtau ŒnsÇ cÇ e vorba de mentalitÇîi comune. Cele mai bune corelaîii ­i cele mai numeroase semne erau cele care se manifestau la finele neoliticului dezvoltat ­i Œnceputul eneoliticului timpuriu, ceea ce corepunde etapei de apariîie a primelor scrieri (Egipt, Summer, Akad...), vreme Œn care se constatÇ numeroase migraîii sudice Œn regiunea dunÇreanÇ (VinŸa C, grup Foeni ­i altele).

Concluzii. Semnele sacre apar chiar din cele mai vechi orizonturi ale civilizaîiei neo-eneolitice ceea ce confirmÇ ideea existenîei unor "mitograme" cum spunea prof. Iuliu Paul, o posibilitate de comunicare cu " divinitatea" sau pentru cei "iniîiaîi".


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate