Elena Chiîimia  Armenescu, Bucuresti, Romania
CÆLU¸UL - dans terapeutic strÇvechi

Jucat pe Œntreg teritoriul locuit de romƒni, inclusiv Œn Macedonia, CÇlu­ul este relevant pentru ceremonialul magic terapeutic de alungare a duhului bolii.

Azi, el se joacÇ Œn douÇ variante:

      - cÇlu­ul de dans
      - cÇlu­ul de (dupÇ) obicei, adicÇ tradiîional.

Pentru noi prezintÇ interes cel de-al doilea, care din punct de vedere etnomedical este sursÇ ­i depozit bioenergetic, are putere tÇmÇduitoare.

Prima referinîÇ cu privire la CÇlu­ o gÇsim Œn scrierile lui Dimitrie Cantemir ­i ulterior Œn alte numeroase studii.

CÇlu­ul este un dans magic jucat Œn exclusivitate de bÇrbaîi, dans care exista dintotdeauna la geto-daci, dans ritualic ce are puterea de a atrage forîele nevÇzute, benefice, vindecÇtoare.

CÇlu­arii care formeazÇ o ceatÇ din maxim nouÇ persoane trebuie sÇ depunÇ un jurÇmƒnt pe care Œl pÇzesc cu sfinîenie, a­a cum pÇzesc ­i steagul Œn vƒrful cÇruia pun plante magice ca: pelinul, usturoiul, frunzele de nuc, leu­teanul.

Ceata se constituie cu cƒteva luni Œnainte de sarbÇtoarea Rusaliilor (mo­ii de varÇ), cƒnd este jucat. Cu cel puîin trei sÇptÇmƒni Œnainte, cÇlu­arii intrÇ "Œn carantinÇ" - perioada de purificare.

×n zilele Rusaliilor, ceata merge din casÇ Œn casÇ (curte) ŒnsoîitÇ de lÇutari care cƒntÇ melodii specifice. Acolo unde existÇ un bolnav, acesta este scos Œn curte, iar cÇlu­arii danseazÇ Œn cerc Œn jurul lui, sar peste el atingƒndu-l cu cÇlcƒiul, sparg o oalÇ Œn care se aflÇ jar Œncins ­i tÇmƒie la capul bolnavului, toate acestea pe ritmul melodic al cÇlu­ului. Bolnavul se ridicÇ ­i joacÇ alÇturi de cÇlu­ari o horÇ.

A­a au petrecut bÇ­tina­ii acestui pÇmƒnt milenii Œntregi. Ei nu aveau ziare sau reviste, radio sau televiziune, dar trÇiau autentic.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate