Corneliu Braneanu, Bucuresti, Romania
Nicolae Densu­ianu ­i sculpturile megalitice

Prezenîa pe teritoriul romƒnesc, cu deosebire Œn munîi, a unor sculpturi Œn stƒncÇ, de mÇrime medie sau foarte mare, despre care  Œn mod superficial se spune cÇ au fost fÇcute de forîele naturii, nu a fost sesizatÇ prima datÇ Œn scris de Nicolae Densu­ianu, dacÇ ne gƒndim, de exemplu, la Dimitrie Cantemir.

N. Densu­ianu ŒnsÇ, trateazÇ amplu ­i serios aceastÇ problemÇ oarecum stranie Œn Dacia preistoricÇ. AceastÇ abordare exemplarÇ a rÇmas din anul 1911 cea mai interesantÇ, corectÇ ­i exhaustivÇ, nefiind depÇ­itÇ nici mÇcar de cea a peruanului Daniel Ruzo, din anul 1968.

Sculpturile megalitice (cu aspect antropomorf sau zoomorf) Œn sinea lor ­i ca loc de amplasare prezintÇ ­i astÇzi interes nefiind decƒt unele din ele cercetate ceva mai serios (vezi Sfinxul din Bucegi). N. Densu­ianu s-a referit ­i la alte forme de exprimare a civilizaîiei megalitice de pe teritoriul nostru (menhiri, dolmeni etc.), forme cu care sculpturile megalitice sunt Œnrudite.

Este necesar a evidenîia aceastÇ preocupare a lui N. Densu­ianu pentru cÇ, Œn zilele noastre, Œncepe sÇ se dovedeascÇ ­tiinîific semnificaîia sculpturilor megalitice, respectiv conîinutul mesajului pe care-l transmit ­i importanîa punctelor unde au fost realizate de Œnainta­ii no­tri.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate