Corina MihÇescu, Bucure­ti, Bucuresti
Forme ­i motive dacice Œn ceramica popularÇ romƒneascÇ

Lucrarea Œ­i propune o incursiune Œn lumea formelor ­i motivelor ceramicii populare romƒne­ti Œn sens diacronic, pentru Œnîelegerea continuitÇîii morfologice ­i sintaxei stilistice de la arta daco-geîilor, la cea popularÇ, contemporanÇ.

Este, de fapt, o adƒncire Œn straturile istoriei, cu scopul de a cunoa­te, pe de o parte, zestrea cultural-arhaicÇ pÇstratÇ Œn repertoriile decorativ-simbolice precum ­i Œn soluîiile  stilistico-tehnice ­i, pe de altÇ parte, de a explica succesiunea de transformÇri, actualizÇri ­i inovaîii, de la "construcîia" daco-geîilor la cea din zilele noastre.

Prin rezistenîa sa Œn timp, ceramica este un martor important al istoriei, o probÇ de supravieîuire a formelor (vas, borcan, strÇchini mari ­i adƒnci, ce­ti  cu toartÇ supraŒnÇlîatÇ, numite mai tƒrziu ce­ti dacice, cÇni cu o toartÇ sau cu douÇ toarte etc.) ­i a motivelor (linii incizate sau obîinute prin lustruire - drepte sau Œn val, zig-zag, ramura de brad, rozeta etc.) pe care le regÇsim la poluri diferite de timp cu acelea­i ŒnfÇîi­Çri ­i, poate, cu aceea­i ŒncÇrcÇturÇ simbolicÇ.

×n timpul prezentÇrii, lucrarea va fi suîinutÇ de imagini fotografice proiectate, care vor exemplifica argumentele teoretice.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate