Augustin Deac, Bucuresti
Enigma plÇcuîelor de aur de la Sinaia

La o expoziîie organizatÇ la Roma Œn anul 1980, intitulatÇ "Civilizaîia dacilor", pre­edintele Institutului de studii etrusce ­i italice, profesor la Universitatea din Roma, dr. Massimo Palltino, deschizƒnd aceastÇ expoziîie, releva: "Romƒnii au o istorie fascinantÇ!...  Originea celor mai vechi locuitori ce trÇiesc astÇzi pe teritoriul Romƒniei, a Daciei, teritoriu locuit de geîi ­i daci, care, de­i cu nume diferite, Œn esenîÇ reprezintÇ un singur concept etnic al unuia ­i aceluia­i popor." A­adar suntem noi romƒnii, unul dintre cele mai vechi popoare ale Europei.

Descoperirile arheologice din spaîiul geto-dac ilustreazÇ perfect lumea anteromanÇ, antegreacÇ, antehomericÇ. ×ncÇ din epoca neoliticÇ s-au lucrat aici podoabe din aur, aurul dacic fiind, dupÇ aprecierile speciali­tilor Œn domeniu, de o deosebitÇ fineîe.

×n prezent, dupÇ unele aprecieri ale arheologilor, sunt cunoscute peste 125 de tezaure, cu obiecte cu precÇdere din aur, ca cele de la ÝufÇlÇu, ÝigÇne­ti, Rovine, Per­inari, Poiana Mare, Cucuteni-BÇiceni, RÇdeni Bune­ti, Hinova, Pietroasa etc., care reprezintÇ una dintre cele mai  prodigioase forme de manifestare a nivelului de culturÇ ­i civilizaîie a vechilor locuitori, strÇmo­ii ŒndepÇrtaîi ai poporului romƒn. Diversitatea reprezentÇrilor artistice, gradul de stilizare a acestora vÇdesc Œnaltul me­te­ug al fÇuritorilor, capacitatea de abstractizare la care ajunsese poporul, naîiunea daco-romƒnÇ.

Vicisitudinea vremurilor au fÇcut ca multe, multe alte tezaure din pÇmƒntul Daciei strÇvechi sÇ fie furate, luate cu japca, printre care, Œn primul rƒnd, se numÇrÇ Marele Tezaur al lui Decebal 5.000.000 livre de aur, adicÇ 1.640.000 kg de aur ­i 10.000.000 livre de argint adicÇ 33.100.000 kg argint, cantitate enorm de mare, de neŒnchipuit pentru contemporanii no­tri, care Œl prezintÇ de 10 ori mai mic ­i, cu toate acestea, li se pare totu­i enorm.

S-au furat apoi de cÇtre stÇpƒnirea austro-ungarÇ alte sute ­i mii de kg de aur ­i argint, sub diferite forme, ­i ŒncÇ se mai furÇ din munîii no­tri pƒnÇ astÇzi de cÇtre rÇufÇcÇtori. Alte  piese, ca cele de aur  de la Sinaia ­i Œmprejurimi, plÇcuîe de aur cu inscripîii pe ele, au fost Œnlocuite cu plÇcuîe de plumb, iar aurul Œntrebuinîat Œn alte scopuri.


Copyright 2002 © All rights reserved by authors.

Back to FIRST PAGE

Cumunicari / Referate