Programul si comunicarile prezentate la Congres:

http://www.dacia.org/densusianu2002

A l III-lea Congres International de Dacologie, Bucuresti
D ezvelirea bustului lui Nic. Densusianu la Densus, judetul Hunedoara
Sedinta de la cetatea Colt, judetul Hunedoara

Home

Vorbeste dr. Napoleon Savescu, presedintele si fondatorul societatii culturale dacia Revival International, New York, SUA

21-22 iunie, 2002. La hotelul Intercontinental din Bucuresti si-a tinut lucrarile al III-lea Congres International de dacologie, organizat de societatea Dacia Revival International, New York, USA si sponsorizat de Compania Hoteliera Intercontinental, Bucuresti. Congresul a fost deschis printr-o scurta alocutiune de dl Tiberiu Fratila, directorul PR, care a informat pe cei peste 500 de participanti si invitati din

Romania, SUA, Germania, Elvetia, Franta si Rep. Moldova, ca in cele doua sectiuni ale Congresului se vor prezenta peste 90 de rapoarte si comunicari, majoritatea din ele inchinate vietii si operei marelui istoric rom^n Nicolae Densusianu (1846 - 1911), si ca in ziua de 24 iunie la Densus, in judetul Hunedoara, la patria lui Nic. Densusianu, societatea "Dacia Revival Internatiol"  va dezveli un bust al marelui istoric. Participantii la Congres vor vizita si ruinele cetatii medievale "Colt " din acelasi judet, loc de refuziu al cnejilor din familia Candea.

Presedintele societatii Dacia Revival International, dr. Napoleon Savescu, New York, SUA, a prezentat in deschidere raportul "Poporul carpato-dunarean, cel mai vechi din Europa". In plen au mai fost prezentate urmatoarele comunicari: "Nicolae Densusianu in ansamblul culturii rom^nesti" (dr. Mihai Popescu, Biblioteca Militara Nationala); "Nicolae Densusianu despre viata comunitatilor umane din paleolitic pina in neoliticul mijlociu si punctele de vedere ale cercetatorilor contemporani" (prof. Viorica Enachiuc, Giurgiu); "Nicolae Densusianu. Regasirea adevaratilor stramosi ai poporului rom^n" (prof. dr. Augustin Deac, Bucuresti), "La 90 de ani de la stingerea din viata a lui Nicolae Densusianu" (conf. dr.  G. D. Iscru, Bucuresti); "Opera lui Nicolae Densusianu in lumina cercetarilor istorice si arheologice moderne" (Andrei Vartic, Institutul Civilizatiei Dacice, Chisinau); "Creatii literare daco-romane de valoare universala" (prof. dr. Mihail Diaconescu, Bucuresti); "Substratul dacic in panteonul rom^nesc" (prof. dr. Ion Ghinoiu, Bucuresti); "Dacia - societate si economie" (Corneliu Olaru, Bucuresti); "Calea cerului din Kogaionon" (conf. dr. Nicolae Ticleanu, Elena Ticleanu, Bucuresti).

Studentul basarabean Valeriu Maldur (Universitatea "Dunarea de Jos", Cahul)

Profesorul universitar Mihail Diaconescu (Bucuresti)

Congresul si-a continuat lucrarile in doua sectiuni:

    A. Istorie si arheologie, sala Ronda, moderatori dr. Napoleon Savescu si prof. dr. Augustin Deac

    B: Etnologie, sala Hora, moderatori prof. Viorica Enachiuc, prof. dr. Ion Ghinoiu, conf. dr. Nicolae Ticleanu.

    In prima zi a Congresului au fost prezentate in premiera doua carti exceptionale:

Viorica Enachiu, cea care si-a inchinat toata viata descifrarii codexului Rohonczi.

"Rohonczi Codex", descifrare, transcriere si traducere de prof. Viorica Enachiuc. Acest "Codex" scris pe 448 de file, fiecare cu cite 9-14 rinduri, intercalat si infrumusetat cu 87 de miniaturi., reprezinta una din cele mai misterioase carti ale Evului Mediu european si editarea lui la Bucuresti constituie un mare eveniment in tot spatiul cultural european.

"Zamolxis, primul legiuitor al Getilor", de Carolus Lundius, tradus si comentat de prof. dr. Maria Crisan. Cuvintul inainte al acestei neobisnuite carti tiparite in Suedia in 1687 este scris de dl Napoleon Savescu.

Printre participantii la Congres au fost senatorul Adrian Paunescu, Ion Ungureanu, fost ministru al culturii in rep. Moldova, cadre militare, ziaristi, oameni de stiinta din diverse domenii.

Ion Ungureanu, fost ministru al culturii in Republica Moldova (in mijloc, cu ochelari) a fost prezent la Congres de la deschidere si pina la inchidere.

Prof. dr Vasile Boroneant vorbind despre interferente culturilor dacice si crestine. In stinga - prof. dr. Ilie Borziac, Chisinau

Bunul mers al lucrarilor celui de al III-lea Congres International de dacologie a fost asigurat de dni Tiberiu Fratila, Bucuresti, si Nicolae Mereuta, Chisinau.

Cel de al IV-lea Congres International de Dacologie se va numi "Tartaria-2003" . Simbolurile primordiale ale carpato-dunarenilor" si isi va tine lucrarile la acelasi hotel din Bucuresti in vara anului 2003.

Copyright 2002 © . All rights reserved

Designed by john2000