Conf. univ. dr. G.D. Iscru,
Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir",
Facultatea de Istorie

Tracii sau traco-geto-dacii?

1. Intr-o lucrare a noastra, editata in 1995, intitulata Formarea Natiunii Romane, respingind, pe baze stiintifice, "teza", comunista si masonica deopotriva, pusa in circulatie la inceputul secolului XX printr-un articol propagandistic mai intins, semnat de Stalin, "teza" dupa care natiunile s-au format tirziu, in zorii "capitalismului", am subscris la demonstratia istoriografiei stiintifice privind formarea unor natiuni inca din antichitate.

Pornind de la componentele de baza ale unei natiuni, am aratat ca in spatiul Vechii Dacii, careia Marele Rege Burebista i-a trasat hotarele, neamul unitar peste care acesta a ajuns sa domneasca devenise o natiune, cu constiinta de sine si cu vointa politica, intemeindu-si - incepind din secolul al V-lea i.H. - regate, adica State nationale in zonele in care a fost posibil, de la o epoca la alta, pe intinderea vastului spatiu pe care il locuia. Iar in secolul I i.H., sub Marele Rege, acest Stat al natiunii Traco-geto-dace, condus de Burebista, a cunoscut cea mai mare intindere.

2. Luind in consideratie roirile, in timp, din spatiul acesta, spre cele patru puncte cardinale, ale inaintasilor-stramosi ai nostri, in "roiuri" succesive care, ulterior, statornicindu-se in alte spatii, au constituit temelia altor natiuni in spatiul "Vechii Europe" si dincolo de acest spatiu, am socotit ca este corect, stiintific, sa numim aceasta natiune cu expresia natiune matca.

3. Se stie, din izvoarele scrise, ca primii autori greci, care nu trecusera la nord de Balcani, erau vecini cu aceia care, stramosi si ai lor cindva, se numeau traci, de la care grecii primisera si inca primeau pe vremea lui Platon substantiale influente spirituale.  Insa acesti traci erau doar un grup, din multele, peste 150, care purtau denumiri diferite in tot cuprinsul spatiului de locuire al natiunii lor. In Balcani (Haemus) erau besii, la nord de ei erau getii (la sud si la nord de Dunare, continuind spre Rasarit pina dincolo de Bug); in zona lor, ulterior, s-au individualizat moesii, mai spre vest tribalii; din subcarpatii Daciei si pe toata coroana muntilor, pina la Carpatii nordici, vor ajunge sa fie cunoscuti in izvoare, ulterior, dacii, unii cuceriti de romani in anul 106, altii ramasi liberi etc., etc.

Din toate aceste grupuri ale natiunii, totusi unitare - dupa cum reiese din cercetarile arheologice si din coroborarea lor cu izvoare scrise -, au cunoscut celebritatea, pe treptele istoriei antice, intr-o succesiune in timp, pe masura ce s-au evidentiat prin forta si civilizatia lor, mai intii tracii, in paralel cu fratii si vecinii lor illiri; apoi getii cei care, dupa Vasile Pirvan, l-au dat istoriei lor pe unificatorul Burebista; in sfirsit, au ajuns celebri dacii, puternic "legati de muntii lor", de unde coborau frecvent si atacau castrele romane, cind acestea, dupa mijlocul secolului II i.H., incepeau a se instala la sud de Dunare; apoi au rezistat eroic, cit au putut, pina ce au fost coplesiti, in cel mai crincen "razboi fratricid" al antichitatii, cum pe drept i-a zis parintele istoric Dumitru Balasa. Dacii au ramas cei mai celebri, desi nici getii n-au fost uitati, fiind amintiti in izvoarele ulterioare, ca si tracii de altfel. Celelalte denumiri au ramas pe plan secund, unele continuind a fi amintite ca ascendenti ai celor care incepusera sa fie cunoscuti tot mai mult cu numele de vlahi si care, nu stim cind, incepusera a se numi romani.

Desigur, ar fi bine daca ne-am putea numi stramosii cu un singur nume: traci. Dar ar fi o eroare stiintifica, de genul cele comise de invatatii bulgari, poate dintr-o constringere politica, care se revendica exclusiv din traci, desi la sud de Dunare erau, precum se stie, grupuri ale aceleiasi natiuni care nu se numeau traci. Si invatatii bulgari inca persista in aceasta eroare stiintifica, desi acum nu mai au nici o constringere politica de care sa se teama.

In aceasta eroare au cazut si specialistii nostri in istorie antica, pina azi, chiar si cel mai de seama dintre ei, Vasile Pirvan. Este timpul sa iesim din aceasta eroare!

Ei bine, conchidem ca saptiul atit de unitar din punct de vedere etnic si cultural din "Vechea Europa", spatiu unificat de Marele Rege Burebista la mijlocul secolului I i. H., este mai corect, mai exact, mai stiintific conturat atunci cind numim natiunea existenta aci, natiunea traco-geto-daca, intelegind insa ca este vorba de una si aceeasi natiune a stramosilor nostri.

| Home | Content II | Boroneant | Deac | Iscru | Nesfintu | Niculescu | Patrichi_T | Patrichi_V |
| Paun | Ticleanu, Constantin, Burlacu, Manta | Toncilescu | Vasilescu |