Dr. CUEJDEAN

Sistemul sumerian al limbii române

Pentru cine nu stie, trebuie reamintit faptul ca România se afla în centrul geografic al Europei, la gurile Dunarii si pe treimea ei inferioara. Sefi de state si parlamentari cu pretentii, sunt corigenti la geografie si ne plaseaza în estul continentului. Românii constituie un popor sedentar, stravechi, de agricultori. Orasul Hârsova de pe Dunare este vechi de 7000 de ani.

 Informatii relativ recente arata ca Peninsula Italica a fost colonizata cu populatie balcanica în mileniul V înainte de Cristos si ca originea arheologica a vorbitorilor de limba latino-falisca este zona mijlocie a Dunarii, teritoriul banatean, unde si astazi se vorbeste tot o limba latina.

Alte informatii arata ca slavii si germanii descind din cultura de incineratie a dacilor, fapt ce explica înrudiri lingvistice.

Originea „balcanica" a civilizatiei neolitice poate explica si originea „balcanica" a limbajului european.

Doamna Marija Gimbutas, renumit arheolog american a afirmat ca inima vechii civilizatii europene este teritoriul locuit de români.

Examinând prin aceasta prisma lexicul românesc, se poate constata existenta unui sistem, a unui cod sonor-semantic, ce controleaza si limbile europene.

În limba româna notiunile au o formulare metaforica pe baza codului amintit.

Forma de debut a acestui sistem este onomatopeea, care este o metafora în sine; -AUU este codul pentru AUZ, AUDITIV, AURICULAR, AUDIENT<, AUR; -TÂR codul pentru a TÂRÂI, a TRAGE, a TRECE; -PÂR pentru a PÂRÂI, a PORNI, a ÎM-P<R-TI.

Unele coduri sunt cuvinte monosilabice în limba româna, ca de exemplu LIN si STÂRV.

Din LIN deriva multe cuvinte românesti, printre care LIN-ISTE, LUN-G, LEN-E, LEN-T.

În alte limbi europene rezulta: D-LIN-ÂI=LUN-G, în rusa, LAN-G=LUN-G în germana, LON-G în franceza; LAN-GZAM=încet sau LEN-T în germana.

Din STÂRV nu deriva alte cuvinte în limba româna, dar diverse expresii îl nuanteaza „slab ca un stârv",„urât ca un stârv".

Stârv cu întelesul de LES, de CADAVRU nu exista în alte limbi, dar în engleza STARVING are întelesul de „a muri de foame" sau de „a LESINA de foame".

Alte coduri intra în alcatuirea unor cuvinte aglutinate precum AMNAR.

Amnarul exprima metafora obtinerii focului la români, prin lovirea cremenii si aprinderea unei bucati de iasca: AM-NAR=„am foc".

NAR=foc în araba; NAR-GHILEA este considerat cuvânt turcesc; INCI-NER-E este considerat francez; NER-O este NE-G-RU în italiana.

Metafora AM-NAR exista numai în liba româna.

Sistemul de a defini printr-o „metafora" o notiune prin intermediul acestor coduri poate fi exemplificat prin:

- FELI-NAR=„o felie sau o jumatate de foc";

- LIN-GUR<=„un obiect care se varsa daca nu-l duci LIN LA GUR<";

- STRI-G<TUL=„strânge gâtul";

- ÎNCHISOARE=„loc în care este închis spre soare";

- BOS-TAN=„o B<SIC< ÎN TIN<";

- BOS-UMFLAT=„o mutra umflata ca un bostan";

- BON-DAR=„o gâza cu BUND<, cu puf",

- VIE-SPE=„o SPERIETOARE vie";

- NIN-SOARE=„NON SOARE" când ninge;

- NE-AUA=„NU AUA", linistea produsa de zapada;

- NIN-GE=„NON-GEOS" dupa ninsoare;

- GE-NUN-E=„NON GEOS";

- GE-NUN-KI=„nu îngenunchia";

- PE GEOS=„pe jos"

- GHE-AT<=„o ata între maluri";

- GHE=MAL=MÂL=pamânt;cine umbla pe pamânt are GHE-ARE sau GHE-TE.

Asemenea metafore se dezvaluie din momentul în care cunoastem ca RA (si soarele), GE poate fi un sinonim pentru pamânt si GU poate vorba, cuvânt (în limba sumeriana):

- R<S<RIT=RA„sarit din noapte";

- RA-Za=„zeul RA";

- RAI=RA îi în RA-I;

- HO!RA=„dans în cerc",ROA-T<; „HO=nu ne parasi zeule RA";

- RO-TUND=„TUND, ROA-Ta, în forma lui RA";

- GETU'=„TU esti GE";„nascut din tarâna"„întors în tarâna"; „omul locului", român GET-BE-GET;

- GU-TUR-AI=„te straduiesti TARE sa cu-VÂNTEZI"; „sa fii guraliv";

- GU-GU-MaNIE=„vorba proasta";

- GU-RALIV=„face spume la gura"„stropeste cu S-ALIVa când vorbeste;

- CUVÂNT;CUVÂNTARE=„VÂNT TARE+GU".

 Acest sistem exista în tot lexicul românesc, de la A la Z, dar demonstrarea lui devine mult mai greoaie si obliga la cunoasterea lucrarii Sistemul „sumerian" al limbii române editat prin bunavointa Doamnei Casandra Mihai si a Domnului Valentin Mihai, la Editura Orfeu 2000.

 Abia \n urma acestei lucrari se poate constata ca POLONIC si CAZAN contin acelasi gen de „metafora" ca si LINGUR<, adica POL=umflatura, ON=vertical, IC=„legat de", CAZ=„strânge ca o CUS-ATUR<", AN=„AN-TURAJ".

 Surprinzator, se poate constata ca DACU si RUMÂN înseamna acelasi lucru, OMUL DE PE RÂURI, în deplina concordanta cu traditia românilor de a include râul în onomastica lor (mureseni, olteni, argeseni etc.).

Mai sus am demonstrat ca exista si un sinonim GE pentru TIN-< (TAN).

Se poate demonstra ca exista si un sinonim DA pentru AP< si RÂU.

- CASCA-DA=„apa curgatoare C<SCAT<";

- Z<-PA-DA=„apa de sus PA, trimisa de zeu Z<";

- DU-R<U=„un râu, o cascada"; DO-JDI=ploaie în rusa; JDI=asteapta; DO=apa care curge din cer;

- DU-N<RE, DO-RNA, D<-RM<NESTI, TA-ZL<UL sunt nume de râuri,

 CA-DA, DA-NA, RA-DA, B<R-DA-CA, C<L-DA-RE sunt corelate cu sinonimul DA pentru AP< sau RÂU.

Scrie în cartile de istorie ca DACII purtau si numele de API si ca APPULUM (Alba Iulia) era unul dintre orasele lor.

Înainte de anul 1200, DANezii se numeau DACI; astazi se mai numesc DACI olandezii si DAICI germani.

 DANI si DANAI erau MA-KE-DONII, DAR-DANII si locuitorii moneteisti ai Palestinei, pe valea IOR-DANULUI.

Sinonimul DAN (DON) pentru RÂU este prezent în limbile europene.

Sinonimul MAN (MÂN) pentru OM, INS, INDIVID, pentru CINEVA este frecvent în limbile europene. Sinonimul OI pentru sufletul omului a ajuns si la orientali.

DACI, MANDA, MAKEDONI si ARMÂNI, ARMENI sunt simple sinonime=„omul de pe râuri".

Roma îsi trage numele de la RU forma etrusca pentru RÂU (fluviu=mama râului=RUMA), de aici asemanarea ROMAN RUMÂN.

Faptul ca romanii au plecat dintre RUMÂNI din Ungaria si Banat se poate demonstra si prin radacinile de cuvinte RUMÂNESTI care domina lexicul maghiar.

Chiar daca pare absurd, demonstratia este simpla pâna si pentru NEM TUDOM si KEZI CIOCOLOM.

NEM este negatia obisnuita europeana N-AM. TUDOM=STIU contine radicalul TUT, care ca toate radicalele este bipolar, din el deriva cuvintele românesti:ATI-TUD-INE, S-TUD-IU, S-TIUT, NE-TOT, TUT-<.

KEZ=mâna în maghiara deriva din metafora „a strânge" continuta în CUS-UT, CAS, COS, KEZ-<SIE, garantie, (deriva din strângerea de mâna KEZ, KAZ-MA, KEZ-E=cas în germana);

CIOCOLNI-a se saruta, deriva din cuvântul românesc CIOC, cu care si omul CIUGULESTE si se GIUGIULESTE (CIOCOLESTE).

 Cuvinte comune ca SABAD=SLOBOD, a KIBZUI=KEBZELNI, SOLGAIA=SLUGA, GÂND=GOND, BOLOND=BOLNAV, BOLÂND, BALAMUC, BETEG=BETEAG, B<TUT, (pâna la 2000 dupa un autor maghiar, mult mai multe dupa acest „sistem sumerian" sau PGE) se datoreaza rumânilor panoni de dinaintea ocupatiei romane.

 Calcâiul Peninsulei Italice, colonizat de balcanici în urma cu 7 milenii, poarta numele APUGLIA=GLIA APILOR sau a APULILOR. GLIE=tina, pamânt lipseste din alte limbi. Situl arheologic italian se cheama înca MOL-FETA; macedonenii se cheama si MOL-OS-IENI (din OS de MOL), iar zeul dacilor se cheama ZA-MOL-XIS. Nevasta care procreaza la italieni se cheama MOL-IA. Românul spune MOL-TAM lu' Dumnezeu. DAVA LUI MOL este MOLDOVA. Zamolxis este MOL, stapân peste MÂL, N<MOL (pamânt umed)

 Românii si cu italienii sunt de acelasi neam de cel putin 7000 de ani si vorbesc o limba latina de cel putin 3000 de ani.

 În limba româna exista cuvinte scrise de sumerieni cu 5000 de ani în urma: LU=barbat, om (LU-PT<-TOR, LU-CR<-TOR, LU-ME); GU=a vorbi (GU-GU-MAN, GU-TU-RAI, CU-VÂNT); SU=mâna (SU-GRUM, SU-PUS, SU-FLE-CAT, SU-LIT<, SU-VEIC<, SU-BTIOAR<);DU=a DU-RA; GAL=mare (G<LIGAN). În limba româna exista cuvinte scrise de hittiti cu 4500 de ani în urma: GENU=GENUNKI, SPANDI=SPÂNZUR, VASUVAR=VESMINTE, LAHU=a L<IA, HUVANTES=VÂNTURI, LUC=LUCIOS, LUMINa, ES=ESTE, MER=MOR, EP=APUC, VADAR=apa, VADRa, HABIRU=zeita care avea HABAR de vesti, TELEPINU=zeul care umbla TELELEU.

 În limba româna exista cuvinte cunoscute la traci: TARE, MARE (adjectiv), SAPE (curat, S<PUN), la sciti: KALC<ST=ai calcat, AK=ochi, S-NAUR-A=NER-V, SAR-NE=mâini care strâng ca în SAR-MALE, SÂR-M<, SÂR-B<), AK-AR=lacrima (OCAR<), IS-AR=sânge, ARTER<.

 Nu sunt recunoscute ca românesti cuvinte dacice ca: SCOLMA si CUPAUS si altele asemanatoare, desi se stie ca SCOLMA ar însemna jungher si CUPAUS ar însemna COPIL. Afirmatia este nefondata pentru ca în limba româna a SCOBI, a SCOPI si LAMA sunt corelate cu ideea de cutit si KU face parte din cuvintele CUOANE, CU-CU-AN<, KO-KON, iar PAS-UL poate sa cresca, sa se umfle, ca un copil. PAUS face parte din tema lingvistica a umflarii-dezumflarii PAS, PO-PAS, PAUZ<, B<S-IC<, FUS, VAS.

 În limba româna exista teme lingvistice grefate pe grupari de sunete ce exprima o metafora, ca o sfera semantica bipolara, definita de consoane si nuantata de vocale.

 Tema lingvistica PATA exprima pictograma „a ceva care se detaseaza de ceva", dar în acelasi timp se \nvecineaza si continua ceva, putând fi numita si Tema ascendenta-descendenta ori „apropiere-îndepartare". Ea se largeste mult prin schimbarile facile P÷?B, V÷?F, T÷?D si apare \n limbi straine.

 Putem recunoaste: PAT, PUT-E, PET-AL<, PUT-ERE, P<T-UR<, P<D-URE, POD, POT-EC<, POT-AIE, P<D-UCHE, PIAT-R<, PUT-I=POT-EC< în ruseste, PAT în englezeste, PAT-A=picior în hittita, (PED-ESTRAS); PUT-EN=târfa în franceza; B<IAT, BAD-E în maghiara; BÜD-Ös=PUT-UROS în maghiara, B<T-RÂN; B<IAT-UL meu, F<T-UL meu; BAT=FAT< în ebraica; PAT-ER, FAT-ER, F<T, F<T-AT, FIT-E; FET-ID=PUT-E în franceza; LA FET=S<R-B<T-OARE în franceza; MAR-BUT-A=târfa în araba.

 Cuvintele LO-PAT-<, LU-PT<, RU-PT<, fac parte din aceeasi tema ca si PTE-RO= aripa în greceste,  PET-AR=aripa în hittita, PTI-TA=pasare în rusa.

 Observam ca tema exista în mai multe limbi europene, dar cuvântul PAT<, cel care sta la originea „metaforei" apropiere-îndepartare nu exista decât în limba româna.

 Alta tema este BÂR si exprima sonor „pictograma" deplasarii oilor sau Z-BÂR onomatopeea deplasarii dintr-un plan în altul: Z-BOR, BOR-DUR<, CO-BOR, BOR-T<, BOR-DEI, BAR-AC<, BOR-DEL, BAR-IER<, BUR-T<, BOR-TOAS<, BUR-IC, BAR-Z<, GHE-BUR-T =nasterea unei BOR-TOASE în germana,=BÖR-T în engleza, BÖR-D=pasare Z-BUR<TOARE în engleza; BAR-A=A-FAR-< în araba, BOR-ÂTUR< (varsatura, avorton); BUR-G=BÂR-LOG nemtesc, BUR, BAUER, BUR-AC=CHIA-BUR în olandeza, germana si rusa; BUR-DHE=BUR-DUF în albaneza, BÖR=unt în maghiara, BIER=BER-E în germana, BOR-VIZ=apa minerala în limba secuilor (spuma iese din planul paharului); BAR-Z< este simbolul international al nasterii, dar cuvântul este numai românesc si seamana cu BÖRD si BÖRT care sunt englezesti.

 Tema PA exprima întelesul de DEASUPRA numai în limba româna.

 Cuvintele POPA, PAROH, PARADIS, PAPARUDE sunt corelate cu divinitatea printr-un înteles existent numai în limba româna, la fel cum ALELUIA pare sa faca parte din secventa ALE SALE, ALE LUI, ALE <LUIA care ÎI SUS, la care sa luam AMINTE, AMIN!

 Metaforic românul spune ca o pasare SARE PA (sare sus, adica se înalta). PE se traduce prin ON, ZA, SÜR în celelalte limbi europene.

 PAPA de la Roma înseamna „cel de sus" numai în limba româna.

 Tema SAR, a sari  are si sensul opus a se S-T-R-ÂNGE: SAR-EA (strânge pielea), S<R-B<-TOARE, SEAR-<, SÂR-B<, SOR-BIT, SAR-MALE, SÂR-M<;

 SÂR=CAS în rusa; SER-E=a STR-ÂNGE în franceza;

 SAR-NE=mâini în limba scitilor.

 Tema CAS „a strânge-a sparge":CAS-ANT, C<S-<PIT, COAS-<, CUS-TUR<, CAS, COS, COAS-T<, CAZ-MA, KEZ-<SIE; KEZ=mâna în maghiara; KEZ-E=CAS în germana; KIS=S<R-UT în engleza; CAS=oras etiopian (de fapt în sudul egiptului).

 CUS=populatie europeana în sudul Egiptului, în zona Ucrainei, Babilon, Casmir, PA-KIS-TAN; muntele HINDU-CUS.

 Tema KIN-G<, KIN „a strânge, a aduna - a chinui": în KIN-GI, KIN, KNU-T; KNE-ZAT, KNE-SET (parlament la evrei), GNE-ZDO=cuib în rusa; CNOT=NOD în engleza; NID-ATIE =cuibarit; KIN-G=rege în engleza; KAN-UNIA=lege în araba; CON-CI, CAN-GE, CIN-<, CIN-CI, CEN-TRU, CON-CEN-TRIC, CÂN-D, GON-D=GÂN-D în maghiara.

 Tema BOS „a se umfla" este mare pentru ca fenomenul se constata frecvent: BOS-TAN, BUS-TEAN, BAS-MA, BAS-M, B<S-IC<, dar si PES-TER<, PES-TELE, FES-TIL<, FES, VAS, VIS, V<Z, BAS-TARD;

 BIOS=viata în greceste;

 BUS=AR-BUS-T în engleza;

 BAS=cap în turca.

 BIS-TURIU „a dezumfla". BOSTAN este cuvânt românesc.

 Aceste teme lingvistice sunt niste coduri sonore ale limbii rumânilor si nu ale limbii latinilor, pentru ca ele exista în limbi mai vechi decât limba latina, depasesc spre est granitele Imperiului Roman si exista pe teritoriul pe care au fost atestati getii, tracii, nu si latinii.

 NAR=foc în limba araba face parte din tema NOR „a fluidelor": NER-V, NAR-VA (fluviu), NOR-OI, S-NAUR-A=nerv în limba scitilor tohari, AM-NAR, NAR-GHILEA, INCI-NER-ARE, NER-O=NE-G-RU în italiana, FELI-NAR. Omul este inclus în sfera fluidelor: NER-I=om în albaneza, NAR-OD=NOR-OD în rusa, NAR=N<R-OD în germana; N<R-AV, NaR-<VAS, NAR-ATIUNE, MER-CE-NAR, TÂ-N<R, PARTE-NER.

 Cuvântul NOR de ploaie nu exista decât la români.

 O asemenea abordare a limbii rumânilor vine în concordanta cu datele arheologice mentionate si îi confera statutul de limba de origine a europenilor, la fel cum  originea vechii civilizatii europene se afla în România.

| Home | Content II | Content I | Cuejdean | Berinde | Deac2 | Gheorghe | Macovei | Oprescu || Predoiu | Stroe | Ticleanu2 | Tisu | Tatomirescu |