HOME
Sarmisegetusa2000

Dan Predoiu
Bucuresti

ISTORIA PORTILOR DE FIER

1. Istoria Portilor de Fier
Viata pe teritoriul patriei noastre salasluieste din timpuri imemoriale. Vestigii arheologice si documente istorice vin sa confirme aceasta realitate.

Este uimitoare coincidenta aproape perfecta intre teritoriul fostului regat al Daciei, atestat documentar, de pe vremea lui Burebista si conturul bazinului hidrografic al Dunarii, de la Viena si pana la varsarea in Marea Neagra.

Aceasta coincidenta confirma faptul ca bazinul hidrografic al Dunarii a fost leaganul de formare si de supravietuire multimilenara a poporului pelasgo-traco-geto-daco-valaho- roman.

Asa cum marile popoare ale lumii s-au format in bazinele hidrografice ale marilor fluvii si poporul nostru s-a format in bazinul hidrografic al Dunarii.

Herodot (c 484-425 i.e.n.), referindu-se la incursiunile persilor in teritoriile getilor de la Dunare, spune:

Regele persilor "Darius (522-486 i.e.n.) fiul lui Hystaspe, in 514 i.e.n.", "inainte de a ajunge la Istru, birui mai intai pe geti, care se cred nemuritori"  "Getii, insa, fiindca s-au purtat nechibzuit, au fost indata inrobiti, macar ca ei sunt cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci".

Istoricul grec Tucidide (460-396 i.e.n.) vorbeste despre: "getii peste care dai daca treci muntii Haemus" (Balcanii de azi) in descrierea razboiului intre Sparta si Atena din anii 431-404 i.e.n.

Dar si vaile apelor Moravei locuite pe atunci de daci si de iliri, isi au izvoarele in muntii Pindului de unde si vecinatatea cu grecii.

Imparatul roman Caius Iulius Caesar (102-44 i.e.n.), contemporan cu Burebista, in "Comentarii privind razboiul galic" (De Bello Gallico) descriind padurea Hercinica din muntii Boemiei, precizeaza ca aceasta: "se prelungeste in linie dreapta, paralele cu Dunarea pana la hotarele dacilor si anartilor (trib celtic asezat in nord-vestul Daciei lui Burebista).

Regatul dac al lui Burebista, situat pe ambele maluri ale Dunarii, avea granita de vest spre muntii Boemiei si granita de sud pe creasta muntilor Haemus - Balcanii de astazi - unde se invecina cu Grecii.

Nu degeaba istoricul si etnograful grec Strabon din Amaseia (63-19 i.e.n.) cu referire la geto-dacii din vremea lui Burebista spune:

"Lasand la o parte trecutul indepartat al getilor - intamplarile din vremea noastra sunt urmatoarele: Ajungand in fruntea neamului sau,  getul Burebista l-a inaltat atat de mult, incat, in cativa ani, a faurit un stat puternic  incat, a ajuns sa fie temut si de romani."

Toate teritoriile, de pe ambele maluri, si zonele adiacente ale acestora strabatute de fluviul Dunarea: Campia Panoniei, Transilvania, Transcarpatia, Defileul printre muntii Carpati si Balcani, Campia romana de la nord, Moldova, Basarabia pana dincolo de Nistru, Bucovina, Campia moesica de la Sud si Dobrogea erau, la acea data, stapanite si locuite de daci si geti.

Poetul roman Publius Vergilius Maro (70-19 i.e.n.) scrie "acolo unde curge Dunarea salasluiesc oameni neinfricati" pe care instoricul latin Sallustius din Amiternum (87-35 i.e.n.) ii caracterizeaza ca fiind "un neam aprig".

Istoricul si etnograful grec Strabon precizeaza de asemenea ca dacii si getii erau o singura populatie unitara din punct de vedere etnic si lingvistic:

"Prin tara lor curge Marisos (Muresul - n.n.) care se varsa in Dunare Ei numeau Danubius partea superioara a fluviului, cea dinspre izvoare pana la cataracte (Portile de Fier - n.n.)".

"Tinuturile de aici se afla, in cea mai mare parte, in stapanirea dacilor. Partea inferioara a fluviului, pana la Pont (Marea Neagra n.n.) de-a lungul careia traiesc getii, ei o numesc Istru. Dacii au aceeasi limba ca si getii."

Iar in alta parte acelasi Strabon spune ca "Astfel elenii i-au socotit pe geti de neam tracic. Acesti geti locuiau si pe un mal si pe celalalt al Istrului", precizand ca "getii vorbeau aceeasi limba cu tracii".

Poetul roman Publius Ovidius Naso (43 i.e.n.-17 e.n.), exilat de la Roma de imparatul Augustus si care a trait printre geti pe malul apusean al Pontului Euxin (Marea Neagra) la Tomis, invatand graiul getilor a scris: "Am devenit aproape un poet get", "am scris o cartulie in limba getica in care cuvintele au fost asezate dupa ritmul versurilor noastre" cartulie care s-a pierdut.

Dion Chrisostomos din Prusa, din Asia Mica (sec. I e.n.) in "Discursuri" spunea despre geti ca erau "oameni intreprinzatori" care luptau "pentru patrie si libertate" si nu ca romanii "pentru stapanire si putere".

Sapaturile arheologice facute sub auspiciile Academiei Romane in zona defileului Dunarii, cu ocazia deschiderii in 1964 a santierului "Portile de Fier", au scos la iveala vestigii de o importanta covarsitoare, care atesta existenta vietii in aceasta zona din cele mai vechi timpuri.

Cercetatorul arheolog Vasile Boroneant, participant la primele sapaturi si apoi sef de santier pentru lucrarile arheologice din zona, este astazi purtatorul de stindard al cercetarilor initiate de comunitatea internationala pentru punerea in valoare a vestigiilor descoperite pe o intindere de peste 180 km din aval de Moldova Veche si pana la Ostrovul Mare cuprinzand practic intreaga lungime a celor doua lacuri de acumulare ale amenajarilor Portile de Fier I si II.

Arheologul Profesor dr. Vasile Boroneant (n. 1930), membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, laureat al Academiei Romane, a lucrat pe santierul arheologic de la portile de Fier, impreuna cu cercetatorul arheolog Mihai Davidescu (n. 1930), sub indrumarea Profesorului Constantin Nicolaiescu Plopsor (1901-1968) membru corespondent al Academiei Romane, director al Centrului Academiei Romane de la Craiova.

Extraordinarele descoperiri arheologice din zona au facut obiectul unor numeroase comunicari stiintifice, iar recent (intre 30 martie si 2 aprilie 2000) in Anglia (Scotia), Universitatea din Edinburgh a organizat Conferinta internationala "The Iron Gates in prehistory" (Preistoria Portilor de Fier) ca semn de pretuire acordat importantelor vestigii scoase la lumina in defileul Dunarii intre Carpati si Balcani.

Intreg spatiul situat intre punctul de confluenta al Nerei cu Dunarea, din amonte si pana la insula Ostrovul Mare din aval, a fost denumit "Complexul Cultural Schela Cladovei".

Cele mai vechi urme de viata din zona au fost datate cu 35.000 ani i.e.n., descoperite, dupa 1964, in pesterile Chindiei si Livadita de la Coronini, localitate situata la 7 km in aval de Moldova Noua-.

Urmeaza vestigiile descoperite la Cuina Turcului, de la Dubova, in Cazanele mari la 17 km in amonte de Orsova, pe malul romanesc al Dunarii, datate cu 11.000 ani i.e.n., constand in unelte din Silex (cremene) din os si din corn de cerb, obiecte de arta, unele gravate cu motive geometrice, gasite si in pesterile Climente I si Climente II si Veterani din perioada denumita "Clisurian", antemergatoare "Culturii Schela Cladovei".

Cu vechime de 7.600 ani i.e.n. s-au gasit in zona Schela Cladovei, situata intre Portile de Fier si Turnu Severin, unelte din piatra, din corn de cerb si din os, schelete umane si animale precum si urme care atesta preocuparea omului pentru initierea primelor forme de culturi agricole si de domesticire de animale.

Acelasi gen de vestigii arheologice, din aceeasi perioada istorica (7.600 ani i.e.n.), au fost descoperite si pe malul drept al Dunarii in localitatea jugoslava Lepenschi Vir si Vlasac din dreptul localitatii Svinita de pe malul romanesc, situata la cca 55 km in amonte de hidrocentrala de la Portile de Fier I, precum si in localitatea Haiducka Vodenica din aval de Dubova. Vestigiile au fost gasite pe prima terasa de langa fluviu, in relatie nemijlocita cu luciul de apa al Dunarii, ca si Schela Cladovei.

Pe intreaga lungime a defileului Dunarii, de la intrare si pana la Ostrovul Mare, s-au descoperit vestigii datand din perioada 7.600 - 6.500 i.e.n. de acelasi gen cu cele gasite la Schela Cladovei.

Vestigii de aceeasi vechime s-au descoperit si in insula Ada-Kaleh, situata intre Portile de Fier si Orsova. Cetatea, construita de austrieri intre 1670-1700, a fost stramutata in aval de hidrocentrala, pe insula Simian, inainte de inundare.

La Hinova, in 1976, a fost descoperit "Tezaurul de aur" datand din sec. XIII i.e.n.

La Schela Cladovei s-au descoperit si una dintre cele mai vechi asezari dacice de pe Dunare din sec. IV i.e.n., cu vestigii ceramice specifice: ceasca dacica.

Prin Clisura Dunarii au trecut la inceputul secolului II e.n. trupele romane spre inima Daciei, pe drumul taiat in stanca pe malul drept, atestat de "Tabula Traiana", calcand prin localitatile locuite de daci inca din stravechime.

Apoi, traversand Dunarea pe podul lui Apolodor din Damasc (c. 60-125 e.n.) si-au taiat drum in stanca si pe malul stang, spre amonte pana la punctul de varsare a Nerei in Dunare.

Dio Cassius Coceianus (c 155-c. 236 e.n.) istoric si om politic grec, scrie despre podul lui Apolodor din Damasc:

"Minunate sunt si celelalte constructii ale lui Traian, dar acesta este mai presus de toate".

Vestigii ale podului lui Apolodor din Damasc se mai vad si astazi, pe ambele maluri ale Dunarii la Turnu Severin pe malul romanesc si in localitatea Cladova de pe malul iugoslav.

Atunci romanii au intemeiat, pentru garantia militara a circulatiei pe pod, castrul "Pontes" pe malul iugoslav si castrul "Drobeta" pe malul romanesc. S-a descoperit ca romanii au construit castrul "Drobeta" peste vestigiile unei asezari dacice datate din vremea lui Burebista.

Se pare ca Romanii au facut eforturi extraordinare intre 102-105 e.n. pentru a-si croi o a doua cale de patrundere spre inima Daciei, alta decat cea cunoscuta dinspre apus pe valea Muresului.

Atat canalul Sip pentru navigatie cat si drumul de traversare prin defileul Dunarii precum si efortul de realizare, in timp record, a podului lui Apolodor din Damasc, dovedesc o precipitare aparte a Romanilor pentru cucerirea Daciei

Probabil ca Traian auzise de imensele bogatii ale regatului Daciei, reprezentate de tezaurul care ulteior a fost evaluat la 1.640 to aur si 3.310 to argint.

Aceasta l-a determinat pe Traian sa nu precupeteasca niciun efort in a-si croi cat mai repede caile de comunicatie necesare deschiderii unui al doilea front de lupta in sudul tarii cu care sa-l surprinda pe Decebal dintr-o directie din care acesta se considera ocrotit si aparat de obstacolele naturale la care Romanii lucrau cu atata sarg sa le inlature.

Sesizand pericolul, Decebal a apelat la aliatii sai dinspre Asia. Fara succes. (Carol Troia, sec. XIX.)

Cu toata expansiunea Imperiului Roman din sec. II e.n., care a cuprins din Dacia doar o treime din teritoriul actual al Romaniei, istoricii vremii au considerat Dunarea granita intre Imperiul Roman si Dacia. Astfel, eruditul si geograful antic Ptolemeu (90-168 e.n.), contemporan cu inceputul stapanirii romane in Dacia, precizeaza ca: "Dacia se margineste la miaza-noapte cu acea parte a Sarmatiei europene, care se intinde de la muntele Carpatos pana la cotitura pomenita a fluviului Tyras (Nistru - n.n.), la apus cu iazizii metanasti, pe langa raul Tibiscos (Tisa - n.n.), iar la miaza-zi, cu acea parte a fluviului Dunarea care merge de la varsarea raului Tibiscos pana la Axiopolis (Cernavoda - n.n.), de unde pana in Pont si la gurile sale Dunarea se numeste Istru".

La retragerea romana din Dacia, din anul 271 e.n., Dunarea redevine granita de netrecut.

Justinian (527-565 e.n.), imparatul Bizantului, a construit in zona, pe insula Banului (denumita si insula Golu) situata in dreptul localitatii Gura Vaii, un castru care a fost identificat cu ocazia saparii fundatiei unuia dintre pilonii care au sustinut funicularul de transport al balastului din insula, peste Dunare, spre fabrica de beton.

Pe acelasi amplasament al castrului s-a inaltat in sec. XIV si cetatea de piatra a lui Mircea cel Batran, stapan al Banatului de Severin, pentru a apara granita de pe Dunare.

Populatia aborigena valaha, urmasa a geto-dacilor, constituita in voievodate, a stapanit zona defileului Dunarii, voievodatul lui Glad avand o resedinta chiar la Orsova (a carei denumire veche era Rusava). Ca prezenta si continuitatea dacilor s-a mentinut statornic, in teritoriile locuite de ei si dupa aparitia ungurilor in zona (896 e.n.) o confirma insusi Papa Silvestru (999-10003 e.n.) in scrisoarea prin care-l dojeneste pe regele Stefan I al Ungariei (997-1038 e.n.) "ca supusii sai folosesc o scriere dacica de la dreapta la stanga in alfabetul vulgar al localnicilor".

Inceputurile incursiunilor slave la sud de Dunare s-au inregistrat spre sfarsitul secolului 5 e.n., iar primele formatiuni statale sarbe s-au constituit la mijlocul secolului 9. Prima forma inchegata a regatului sarb a aparut sub domnia lui Constantin Bodin, in anii 1082-1101.

Astfel slavii s-au asezat in zona de la Sud de Dunare in spatiile locuite candva de geto-daci, ale caror urme sunt prezente in zona si in zilele noastre. Faptul ca in valea Timocului locuiesc peste 1,1 milioane de romani, denumiti "valahi", vorbitori ai limbii romane, este un indiciu clar al continuitatii stravechi din zona, alaturi de alte formatii de veche traditie etnica romana cum sunt macedo-romanii si aromanii prezenti in toata Peninsula Balcanica la sud de Dunare.


2. Portile de Fier in legenda
Nu sunt de neluat in seama nici informatiile pe care ni le transmite V. Flaccus (m. 90 e.n.) care, referindu-se la drumul argonautilor (din sec. XIII i.e.n.), spune ca acestia au vazut pe portile templului Soarelui din cetatea lui Arietes: reprezentarea infrangerii egiptenilor, condusi de Sesostris, de catre geti".

Dar Diodor din Sicilia (c. 80-c. 21 i.e.n.), in istoria lumii antice de la origini si pana la razboiul lui Cezar in Galia din 58-51 i.e.n. intitulata "Biblioteca istorica", prezinta campania egipteana din Tracia condusa de Sesostris, se pare din timpul domniei faraonului Ramses la II-lea (1290-1224 i.e.n.).

Daca la toate acestea se mai adauga si informatiile recente, ale studiilor mineralogice de laborator, care au confirmat ca aurul din sarcofagele egiptene provine din Transilvania, inseamna ca istoria tarii noastre are radacini adanci prin vestigiile si documentele atestate din antichitate si pana in prezent, iar legenda se poate transforma in istorie veridica.

In acest sens, o privire mai atenta asupra descrierii faptelor argonautilor din secolul XIII i.e.n. imbarcati pe nava "Argo" si plecati in cautarea lanii de aur spre tara denumita Colhida pare sa duca la concluzia ca acestia au trecut pe la "Portile de Fier".

Scrierile din vechime ale lui Pindar (462 i.e.n.) si ale lui Apollonios din Rhodos (295-230 i.e.n.) ofera un numar impresionant de mare de coincidente intre denumirile mitice ale unor personaje si locuri din antichitate si denumirile de azi ale unor localitati situate pe teritoriul tarii noastre. Pe traseul de la varsarea Dunarii in Marea Neagra la punctul de confluenta al Tisei cu Dunarea si apoi al punctului de confluenta al Somesului cu Tisa, mergand spre amonte, se ajunge in zona Mediesului Aurit din nordul Muntilor Apuseni, pe cursul mijlociu al Somesului. Pe acest traseu se gasesc o seama de localitati ale caror denumiri de azi coincid in mod izbitor cu intitularile mitice care ne-au fost transmise din antichitate.

Aceasta observatie l-a facut pe cercetatorul stiintific geolog Mircea Ticleanu sa adopte ipoteza si sa finalizeze un studiu in care a demonstrat ca drumul pe ape al argonautilor a urmat traseul pe Dunare. Apollonios din Rhodos, la vremea lui, a plasat destinatia finala a expeditiei in Caucaz.

Dar informatiile de atunci se pare ca situau Caucazul la vestul Marii Negre dupa cum ne-o confirma atat scrierile lui Ammianus Marcellinus (330-c. 400 e.n.), general roman si istoric, care aminteste in sec. IV e.n. de un tinut "Caucaland" situat pe malul stang al Dunarii, la marginea bazinului Panonic, a carui descriere corespunde cu Muntii Apuseni, cat si precizarile cronicarului rus Nestor (sec. XII e.n.) care scria despre "Muntii Caucaz de la vestul Marii Negre."

Confuzia se pare ca a dainuit mult daca e sa luam in considerare si insemnarea marelui geograf grec Strabon (63 i.e.n.-c. 19 e.n.) care in "Geografia" sa aminteste ca:

 "unii mai sustin ca insotitorii lui Iason ar fi calatorit cu corabia pe Istru in sus pana departe."

Dar iata povestirea:

Plecand pe mare din Grecia, din cetatea Iolcos cu o nava cu 50 de vasle - pentecontera - denumita "Argo", sub conducerea lui Iason, argonautii urca pe Dunare unde intampina dificultati deosebite la trecerea prin stramtoarea Symplegades situata, se pare sub forma de canal, in dreptul pragului constituit de stancile de la "Portile de Fier". Dificultatea trecerii prin stramtoare face ca Heracles (Hercule), membru al echipajului, sa-si rupa o vasla.

Ajunsi in amonte, s-au oprit in primul loc care le-a permis acostarea, denumit Cyania, se pare punctul de confluenta al "Cernei" cu Dunarea.

Aici Hercule coboara pe mal sa refaca, dintr-un brad, vasla rupta.

Cu acel prilej ajutorul sau Hilas, ratacind prin zona, este rapit de nimfele care pazeau un izvor.

Cand Hercule constata disparitia tanarului se duce sa-l caute. Atat localitatea "Herculane" cat si denumirea data unui izvor "al lui Hercule" par sa se lege de datele din povestire.

Pe tanar nu l-a mai gasit. Argonautii nestiind ce s-a intamplat si exasperati de timpul pierdut, pleaca pe Dunare mai departe si-i abandoneaza pe cei doi.

Hercule, singur, nu renunta la calatorie si porneste cu pasul in sus spre tara Colchida. Pe traseu este obligat sa se lupte cu personajele mitice Nereus si Antaeus. Intr-adevar, pe traseu se gasesc localitatile "Nerau" in judetul Arad si "Ant" in judetul Bihor.

Reuniti la destinatie in regatul Colchida al regelui Aietes (se pronunta Eete) situat in zona Mediesului Aurit, argonautii fura, cu ajutorul Medeei, fiica regelui, lana de aur si se intorc in graba, pe apa, la vale pe Somes, Tisa si Dunare spre mare.

Intr-adevar, in tara numita Colchida din zona Bazinului Somesului Mijlociu, se gasesc si azi localitatile "Eeteni", iar denumirile de "apahida" si "Parhida" prezinta aceeasi structura cu denumirea regatului. Mediesul Aurit, aminteste de Medeea fata regelui, iar realitatea geologica a zonei confirma existenta zacamintelor de aur. Faptul ca aurul se extragea de pe atunci cu ajutorul blanurilor de oaie fixate pe fundul albiilor de rau vine sa confirme originea legendei cu "lana de aur".

Constatand disparitia "lanei de aur" regele Aietes trimite peste munti o oaste sa le taie calea si sa-i intampine pe fugari la ultimul cot pe care-l face Dunarea spre mare, unde sa incerce sa recupereze lana de aur. Intr-adevar, fugarii au fost interceptati in punctul amintit, unde se da o lupta, in care cativa argonauti sunt raniti, dar "nava" scapa si ei ajung in largul marii.

Insasi harta de ansamblu a Romaniei confirma faptul ca din bazinul mijlociu al Somesului se poate ajunge pe uscat, peste munti in punctul in care Dunarea face ultimul cot spre mare. Se adauga zecile de coincidente intre numele mitice de atunci si denumirile de localitati de astazi. Ipoteza traseului pe Dunare al argonautilor adoptata si argumentata de Dl. Mircea Ticleanu pare a fi corecta. In sprijinul acestei pareri adaug si observatia personala ca stramtoarea Symplegades, din dreptul Portilor de Fier care a fost ulterior transformata de Romani in canal navigabil, a purtat pana in zilele noastre denumirea de "Canalul SIP". Din Symplegades in Simp si din Simp in Sip. E greu de crezut ca totul ar fi doar o simpla coincidenta de litere, a caror ordine s-a pastrat intacta de-a lungul mileniilor

Bresa pe care Dunarea a facut-o de-a lungul mileniilor intre Carpati si Balcani n-a fost completa.

O legatura intre cele doua masive s-a mentinut prin pragul discontinuu, care de departe iti crea impresia unei turme de oi ingramadite asezate una langa alta si care a constituit "Portile de Fier" geografice, denumit gherdap in limba sarba.

Pragul se mai vedea, iar la ape mici, cand stanca iesea la suprafata, oferea o cale de sarit din piatra in piatra de pe un mal pe altul. Dar finalizarea lucrarilor Hidrocentralei de la Portile de Fier a facut ca lacul de acumulare intrat in functiune sa inunde totul, inclusiv pietrele Portilor de Fier si insula Ada-Kaleh


| Balmus | Boroneant | Borsevici | Botezatu | Crisan | Damian | Deac | Gavril |
   |
Gorjan | Gheorghe | Mantu | Predoiu | Teleoaca | Ticleanu |
|
Toncilescu | Vartic | Vinereanu |
   |
Savescu |